Finale Grote Amsterdam Quiz
In ruim 75 Amsterdamse cafés, buurthuizen en verzorgingstehuizen hebben vele Amsterdammers eerder deze maand de voorrondes van de Amsterdamse Pubquiz gespeeld. Op 29 oktober volgt de grote ontknoping. Dan mogen de winnende teams van alle locaties meedoen met de finale van de Grote Amsterdam Quiz van Ons Amsterdam. De quiz bestaat uit 50 vragen over de geschiedenis van Amsterdam. Van de oudste vondsten in de bouwput van de Noord/Zuidlijn tot de huldiging van Ajax op het Museumplein.
Presentatie en prijsuitreiking
De finale van de quiz vindt plaats in de Nieuwe Kerk en wordt vanaf 19.00 uur live uitgezonden op AT5. De presentatie is in handen van Simone Weimans, die we kennen van het NOS journaal, en Koen Kleijn, hoofdredacteur van Ons Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema maakt de winnaar bekend. De winnaar van De Grote Amsterdam Quiz mag zich ‘Amsterdamkenner van het Jaar 2022’ noemen én wint een reischeque ter waarde van € 1500,-.
Vrijdenkersfestival
Van 27 tot en met 31 oktober vindt het Vrijdenkersfestival plaats in de Balie en Podium Mozaïek. Na een succesvolle eerste editie in 2021, hebben we besloten om het Vrijdenkersfestival de komende tijd elk jaar te organiseren. Hiermee staan we ieder jaar in oktober stil bij het begrip vrijheid en de betekenis daarvan. De officiële opening door burgemeester Halsema is op vrijdag 28 oktober om 20.00 uur. Zie: debalie.nl/artikel/tegen-de-macht.
‘Tegen de Macht’
Het thema van het Vrijdenkersfestival is dit jaar ‘Tegen de Macht’. Op het programma staan kunst, discussie en verhalen van nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Welke vrijheden staan bij ons op het spel? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen en hoe houd je dat vol? Daar gaan we het over hebben gedurende het vierdaagse programma.
Stadsarchief
Van 27 tot en met 30 oktober kunt u in de Schatkamer van het Stadsarchief gratis het beroemde Tolprivilege bekijken. Dit unieke document is op 27 oktober precies 747 jaar oud. Op 27 oktober 1275 gaf graaf Floris V aan de mensen bij de dam in de Amstel tolvrijheid. Het Tolprivilege uit 1275 is het oudste geschreven stuk waarin Amsterdam wordt genoemd. Naast het Tolprivilege kunt u hier ook een kleine presentatie van bijzondere documenten uit de archieven van de Amsterdamse middeleeuwse Gasthuizen bekijken.
Amsterdam in de middeleeuwen
Op zondag 30 oktober is jong en oud van harte welkom op de publieksdag Middeleeuws Amsterdam in de Bazel. Hoe zag Amsterdam er in de middeleeuwen uit? En wat hield Amsterdammers bezig? Lezingen en workshops geven een bijzonder inkijkje in deze tijd. De toegang is gratis. Zie: Publieksdag Middeleeuws Amsterdam.
Mensen Maken Amsterdam
In juli kon iedereen die een goed idee had voor de viering van de verjaardag van Amsterdam hiervoor een aanvraag indienen bij een van de 7 buurtfondsen van stichting Mensen Maken Amsterdam. 35 initiatiefnemers uit alle delen van de stad hebben dat gedaan. De buurtfondsen hebben 22 aanvragen beloond met mooie geldbedragen. Zij hebben vooral plannen uitgekozen die bijdragen aan ontmoeting en verbinding in de buurt, bijvoorbeeld door samen te eten, dansen, muziek en kunst te maken. In totaal is ongeveer € 36.000,- onder de aanvragers verdeeld.
Feestelijke ideeën
Een paar voorbeelden. In Zuidoost wordt een podcast gemaakt met verhalen uit de buurt. De podcast is vrij toegankelijk voor iedereen en blijft voor altijd online staan. Zo kunnen bewoners gemakkelijk naar elkaars verhalen luisteren. In Noord organiseren de initiatiefnemers een verjaardagsfeest voor de stad met en voor de bewoners rondom Startblok Elzenhagen. In het centrum hebben bewoners met het geld van het buurtfonds een buurttuin gerenoveerd. In oktober kunnen alle buurtbewoners op een feestelijke manier kennismaken met de hernieuwde buurttuin.
Jaarlijkse subsidieronde
Amsterdam 750 financiert de komende jaren ieder jaar een subsidieronde van Mensen Maken Amsterdam. Zo kunnen zij in alle buurten en stadsdelen initiatieven belonen die bijdragen aan de verjaardag van de stad. De volgende aanvraagronde is in juni 2023. Kijk voor meer informatie op amsterdam750.nl/subsidie-aanvragen. Ook is het mogelijk om subsidie te krijgen voor een verjaardagproject via Stichting Amsterdam 750. Een goed idee komt in aanmerking voor een subsidie van 10.000, 20.000 of 50.000 euro. Meer informatie: www.stichtingamsterdam750.nl.