Dit voorjaar vieren we Amsterdam 750 in de klas. Ruim 60.000 basisschoolleerlingen, van groep 1 tot en met groep 8, krijgen een eigen boek cadeau. Een uniek aandenken aan de viering van Amsterdam 750 jaar. En heel veel leesplezier.
Met dit leescadeau ontdekken de leerlingen hun stad op een nieuwe manier: de geschiedenis, bijzondere plekken, de verschillende feesten in de stad en de vele Amsterdammers die er wonen.
Leerlingen en leerkrachten van groep 1 tot en met 4 ontvangen het voorleesboek Feest in Amsterdam, geschreven door de Amsterdamse Ellen Brudet en uitgegeven door Leopold. Een bonte verzameling verhalen, die de diversiteit van Amsterdam viert. Ellen Brudet leest uit het boek voor in verschillende OBA-vestigingen en komt langs op scholen. Bij het boek komt ook een lesbrief beschikbaar.
Iedereen in groep 5 tot en met 8 ontvangt het ‘doeboek’ Mijn jarige stad, geschreven door Jan Paul Schutten en uitgegeven door Pavlov. Een heerlijk kleurrijk boek met ‘ongeveer drieduizendtriljoen grappige weetjes over de stad, vijf echte Amsterdamse helden, prachtverhalen en flink wat dingen die je aan het denken zetten, en dit alles met een vleugje Amsterdamse flauwekul.’ Leerlingen worden door de speelse opzet van het boek geactiveerd om zelf na te denken over de geschiedenis en toekomst van Amsterdam. Met dit vrolijke doeboek kunnen leraren op een leuke en educatieve manier in hun eigen klas aandacht besteden aan de verjaardag van de stad.
Bovendien kunnen leerkrachten van groep 5 en 6 een gratis lesmodule aanvragen om met de kinderen hun eigen verhaal te schrijven over Amsterdam. Met als hoogtepunt een creatieve schrijfles in de klas, verzorgd door een echte kinderboekenschrijver! Je vraagt de lesmodule hier aan.
Op 16 mei worden de boeken feestelijk onthuld. Op 20, 21 en 22 mei worden de boeken uitgedeeld op alle scholen in de stad. Het boek is geschikt om samen in de klas mee aan de slag te gaan en ook om er daarna thuis van te genieten.
Meer info vind je hier. Leerkrachten van groep 5 en 6 kunnen hier al de gratis lesmodule en les van een kinderboekenschrijver boeken.
Breed Bestuurlijk Overleg
De Amsterdamse basisscholen zijn samen verenigd in het Breed Bestuurlijk Overleg. Zij namen het initiatief voor een uniek cadeau voor alle leerlingen en hun leerkrachten, om zo samen op alle scholen Amsterdam 750 te vieren.
Uitgeverij Leopold
Leopold is een Amsterdamse kinder- en jeugdboekenuitgeverij waar al 100 jaar boeken verschijnen zoals de prentenboeken over Kikker en de tijdloze avonturen van Tonke Dragt. Het voorleesboek wordt geschreven door Ellen Brudet. Zij schreef eerder het boek Bij ons thuis en Overal Feest.
Uitgeverij Pavlov
Pavlov maakt unieke, op maat gemaakte boeken. Eerder realiseerden ze o.a. uitgaven in opdracht van het Rijksmuseum (Familiegidsen), Artis en ter gelegenheid van honderd jaar OBA (Hoe word je een superamsterdammer). Het boek Mijn jarige stad is ontwikkeld samen met leerkrachten en leerlingen van verschillende scholen.
Beide boeken zijn mede mogelijk gemaakt door: het Zadelhoff Cultuur Fonds, Gemeente Amsterdam, APG, Rederij P. Kooij, Amsterdam 750, Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam, het Amsterdam Museum, Openbare Bibliotheek Amsterdam.
De Schoolschrijver
De Schoolschrijver biedt al 15 jaar interactieve lesprogramma’s en inspirerende trainingen rond lezen en schrijven voor alle basisscholen. Met een belangrijke rol voor professionele kinderboekenschrijvers en met het doel: ieder kind taalsterk. Ter ere van Amsterdam 750 ontwikkelden zij een speciale lesmodule voor groep 5 en 6 klassen in heel Amsterdam. In de lesmodule gaan leerlingen aan de slag met 1 pagina uit het boek Mijn jarige stad. Zij schrijven een verhaal over de toekomst van de stad, samen met een kinderboekenschrijver. Deze lesmodule wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary Amsterdam en de OBA. Meer informatie vind je op de website van De Schoolschrijver.