Sla navigate over

Amsterdam 750 munt: Staatssecretaris besluit om munt uit te brengen voor jubileumjaar

30 juni 2023

Op 30 juni 2023 heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt dat voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam een bijzondere munt wordt uitgebracht.

Op 30 juni 2023 heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt dat voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam een bijzondere munt wordt uitgebracht. De munt wordt in de tweede helft van 2024 geslagen en uitgegeven. De verzamelaarsmunt zal een waarde van 5 of 10 euro hebben en een wettig betaalmiddel zijn.

“We zijn blij én vereerd dat de staatssecretaris ervoor heeft gekozen om het jubileumjaar Amsterdam 750 te markeren met een verzamelmunt. Met deze bekendmaking wordt weer één van de vele initiatieven die in voorbereiding zijn zichtbaar, zowel lokaal en regionaal als, zoals in dit geval, op landelijk niveau,” zegt programmadirecteur Sietse Bakker.

De komende tijd worden door het ministerie een aantal kunstenaars geselecteerd om een ontwerp te maken voor de munt. Geadviseerd door een speciale Muntadviescommissie maakt de staatssecretaris het winnende ontwerp bekend.

Amsterdam 700 jaar

Een jubileummunt past in de traditie. Ook ter ere van de viering van Amsterdam 700 jaar werd een speciale munt geslagen. Op de Mokum 700 jaar Florijn stond het wapen van Amsterdam en de 3 andreaskruisen afgebeeld. De zilveren munt had een waarde van twee kwartjes.

 

Meer info