Sla navigate over

Amsterdam Eet! Een culinaire reis door de geschiedenis van de stad

27 maart 2025

Speciaal voor Amsterdam 750 organiseert het Allard Pierson de tentoonstelling “Amsterdam Eet. Een geschiedenis in gerechten”. Van 11 april t/m 7 september 2025 maak je een smakelijke reis door 750 jaar eetcultuur van de stad. Zie wat er door de eeuwen heen op de borden van Amsterdammers lag, aan de hand van kookboeken, menukaarten en archeologische vondsten, en ontdek hun altijd ‘nieuwsgierige maag’.

Van Haring tot Nasi Goreng

De tentoonstelling draait om de gerechten in al hun vormen – van alledaagse maaltijden tot haute cuisine, en van lekkernij tot medicijn. Maar het gaat niet alleen om wát er werd gegeten, maar ook door wie, wanneer en waar. Haring, die ooit zowel bij arm als rijk op het menu stond, vormt het beginpunt. Aan de andere kant van de tijdlijn vinden we nasi goreng, een symbool voor de diverse smaken in de naoorlogse stad.

Ook benadrukt de tentoonstelling de rol van voedsel als spiegel van de stad. Aan de hand van prenten, schilderijen en foto’s wordt duidelijk hoe de eetcultuur de ontwikkeling van de stad beïnvloedde, van markten en herbergen in de binnenstad tot chique restaurants en migrantenkeukens die de stad verrijkten.

En natuurlijk komt ook de hedendaagse Amsterdamse eetcultuur aan bod, met aandacht voor trends zoals seizoensgebonden eten en vegetarisme, die vandaag de dag nog steeds de stad vormen.

Amsterdamse eetculturen verweven in een tafelkleed

Wat de tentoonstelling extra bijzonder maakt, is de samenwerking met bewoners uit alle stadsdelen van Amsterdam. Ze delen persoonlijke verhalen over hun dierbare gerechten en eettaferelen, die samenkomen in een gezamenlijk tafelkleed. Bezoekers kunnen hun eigen bijdrage leveren aan dit groeiende tafelkleed, waarmee de diversiteit van de eetculturen in de stad wordt gevierd.

De tentoonstelling is te bezoeken van 11 april tot en met 7 september 2025 in het Allard Pierson, aan de Oude Turfmarkt 127.

Meer informatie