Sla navigate over

Amsterdam pakt groots uit tijdens jubileumjaar

27 oktober 2023

Op de 748e verjaardag van de stad, werden de eerste concrete plannen bekend gemaakt.

Op de 748e verjaardag van de stad, werden de eerste concrete plannen bekend gemaakt. Het vieringsjaar start op 27 oktober 2024 met een groots en wervelend Openingsconcert in de Ziggo Dome. Daarna vult het jaar zich met meer dan 200 activiteiten. Met musicals, tentoonstellingen, sportevenementen, buurtactiviteiten, verhalen- en fotografieprojecten, kidsactiviteiten en nog veel meer. Op 27 oktober 2025, de 750e verjaardag van Amsterdam, sluiten we het jubileumjaar feestelijk af. Hoe dat eruit gaat zien wordt media 2024 bekend gemaakt.

Burgemeester Halsema: “Amsterdam 750 is meer dan een feestje. En juist nu de saamhorigheid in onze stad de afgelopen weken op de proef wordt gesteld door de situatie in Israël en Gaza, vind ik het mooi en hoopvol om te zien hoe al die verschillende verenigingen, stichtingen, bedrijven, buurten en individuele Amsterdammers zich verenigen om bij te dragen aan het jubileumjaar, om samen te vieren wat ons bindt: de liefde voor onze eigenzinnige stad.”

Het Jubileumjaar Amsterdam 750 gaat op 27 oktober 2024 in de Ziggo Dome feestelijk van start met een spectaculair openingsconcert. Een eerbetoon aan het Amsterdam van toen en nu. Het Metropole Orkest, ISH Dance Collective, Zo! Gospel Choir en Live in Concert nemen bezoekers mee in een muzikale en visuele tijdreis. Met nieuwe muziek en bekende hits, van smartlap tot dance, met opkomend talent en gevestigde artiesten, met hiphop dans en urban sports, klassiek ballet en spoken word, van ingetogen tot explosief en energiek. Eind februari start de kaartverkoop. De gemeente stelt een kwart van de in totaal 15.000 kaarten beschikbaar voor Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor de stad of niet in staat zijn een kaartje te kopen.

Meer dan 200 activiteiten: een greep uit het aanbod

De 750e verjaardag van Amsterdam wordt gevierd met een ruim en gevarieerd aanbod van activiteiten verspreid over de hele stad. Met culturele activiteiten en tentoonstellingen zoals het Amsterdam Museum, die de geschiedenis van de stad wil herschrijven vanuit een vrouwelijk perspectief en daarmee een ode brengt aan de vrouwen van Amsterdam. Ook het Van Gogh Museum zet vrouwen in de spotlight met Ik ben Jo! waarin de vrouw van Theo van Gogh (de broer van Vincent van Gogh) centraal staat. Het Stadsarchief opent op 27 oktober 2024 een grote tentoonstelling met focus op de geboorte van de stad, het ontstaan van Amsterdam in de middeleeuwen. Twee musicals van formaat laten het publiek kennis maken met twee echte Amsterdamse verhalen. De Koning van Amsterdam van Bos Theaterproducties vertelt het verhaal van de roemruchte Amsterdamse ondernemer Maup Caransa, met alle pieken en dalen, zijn geheimen en zijn sterke handelsgeest. De musical Onze Jordaan brengt een muzikaal verhaal vol nostalgie, melancholie en herinnering met het onverwoestbare repertoire van Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti.

ToekomstTiendaagse

In juni 2025 staat de stad tien dagen in het teken van de toekomst van Amsterdam. Wat is de invloed van technologische ontwikkelingen en hoe gaan we om met de uitdagingen van de 21ste eeuw? Die vragen staan centraal tijdens de ToekomstTiendaagse. Samen met scholen universiteiten, musea, debatcentra en bedrijfsleven wordt invulling gegeven aan het programma. De ToekomstTiendaagse wordt afgesloten met een grote feestdag, met muziek, dans, sport en nog veel meer op een unieke locatie die later bekend wordt gemaakt.

Sport, dans en nachtcultuur

Naast aandacht voor het verleden en de toekomst van de stad,  is er door het Jubileumjaar heen ook veel te doen en te beleven. Voor de jonge Amsterdammers tussen 10 en 15 jaar wordt – op initiatief van de gemeenteraad- een het ‘allergrootste straatvoetbaltoernooi van Amsterdam’ georganiseerd. Met hulp van de Johan Cruijff Foundation wordt dit een toernooi dat recht doet aan de nalatenschap van Johan Cruijff. De finale zal plaatsvinden op een unieke locatie in de stad. In oktober 2025 vieren we 50 jaar Amsterdam Marathon mee in een speciale jubileumeditie. Ook SAIL Amsterdam 2025 – het hoogtepunt tijdens de viering van Amsterdam 750 jaar – mag niet in dit rijtje ontbreken. Van 20 t/m 24 augustus 2025 kleuren indrukwekkende schepen en hun kleurrijke bemanningen de kades van Amsterdam. De Nationale Opera & Ballet heeft plannen om de hele stad aan het dansen te krijgen met ‘Heel Amsterdam danst’. En ook in de nacht wordt Amsterdam 750 gevierd, met een speciaal programma over nachtcultuur, op initiatief van nachtclubs Garage Noord, Kanaal 40 en RadioRadio. De Grote Amsterdam Quiz, die afgelopen weken op 90 locaties werd gespeeld, komt ook volgend weer terug.

Iedereen kan meedoen

Ook kleinere initiatieven van stichtingen, verenigingen en particuliere Amsterdammers verrijken het aanbod. Van de XXXL Speelgoedruilbeurs tot dansen met de oudste bewoners van de stad in het Danspaleis. Van ‘Weesp wijkt uit’ tot aan het wijkfestival ‘Slotervaart maken we samen’. Van een oral history project met 80-jarige Amsterdammers tot een kijk-en luisteravontuur georganiseerd door Jeugdland. Tot en met september 2024 zijn er nog mogelijkheden om subsidie aan te vragen bij de Stichting Amsterdam 750. De Stichting organiseert hiervoor informatiebijeenkomsten en aanvraagrondes. Meer info: www.kadovoordestad.nl.

‘750-slinger’

Bij een jarige stad hoort een feestelijke aankleding. De ‘750-slinger’, ontwikkeld door twee Amsterdamse creatieve bureaus (Liebe Leute, en Lowres Creative Studio) staat voor een diverse stad, voor verbinding en natuurlijk voor feest. Deze slinger zal terugkomen op de vlaggen en banieren die overal in de stad zichtbaar zullen zijn. Het ontwerp wordt aan iedereen beschikbaar gesteld die het wil gebruiken voor een feestelijke aankleding in het Jubileumjaar. Ook ondernemers kunnen er mee aan slag om hun producten te versieren. Voorwaarde is dat een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan een Amsterdams goed doel. Vanaf januari komt een online toolkit beschikbaar via amsterdam750.nl.

Blijf op de hoogte

De komende tijd wordt steeds meer bekend gemaakt over de invulling van het jubileumjaar. Volg ons via Instagram en X (@amsterdam750).