De 750ste verjaardag van Amsterdam is hét moment om de geschiedenis van de stad te herschrijven vanuit een vrouwelijk perspectief. Daarom organiseert het Amsterdam Museum het grote project 'Vrouwen van Amsterdam - een ode'. Iedereen is uitgenodigd om een ode te brengen aan vrouwen die belangrijk zijn (geweest) voor Amsterdam.
Decennialang hebben mannen bepaald wat we als belangrijk zien, waardoor we ook vandaag de dag de geschiedenis bekijken vanuit een met name mannelijk en eurocentrisch perspectief. Wat gebeurt er als we samen een jaar lang gaan schrijven over onze (voor)moeders, tantes, of vrouwen uit een verder verleden? Welke nieuwe inzichten krijgen we dan over de stad aan de Amstel die werd gesticht in 1275 en die nu circa 800.000 inwoners telt, met 180 nationaliteiten waarvan iets meer dan de helft uit vrouwen bestaat?
Vrouwen hebben altijd een essentiële rol gespeeld in de geschiedenis van Amsterdam, zowel in het verleden als nu. Het is belangrijk dat hun verhalen gedeeld en hun namen benoemd worden. Denk aan een vrouw die geleefd heeft in, gebouwd heeft aan, en gezorgd heeft voor Amsterdam en haar inwoners. Of een vrouw die van ver kwam en hier een nieuw thuis vond. Wie mag volgens jou niet ontbreken in de geschiedenisboeken?
Je kunt hier een ode insturen. Deze worden verzameld op een online platform: Vrouwen van Amsterdam – een ode. Ook worden de odes deel van de museumcollectie van het Amsterdam Museum en misschien ook wel van het boek, de podcast of de tentoonstelling, welke vanaf half december 2024 t/m augustus 2025 te zien is
Doe mee en breng jouw ode aan een bijzondere vrouw die Amsterdam heeft gevormd. Het Amsterdam Museum zoekt verhalen in verschillende vormen – of het nu een brief, video, audio-opname, gedicht of een andere creatie is. Samen verrijken we zo de geschiedenis van onze stad met de verhalen van krachtige vrouwen.
*Iedereen die zich identificeert met het vrouw zijn, een genderdiverse variant of een rol heeft gespeeld in de emancipatie van vrouwen komt in aanmerking voor een ode.