Sla navigate over

De Stem van 750 denkt mee over hoogtepunten jubileumjaar

19 maart 2024

Op 29 februari werd er creatief gebrainstormd over de programmering van de jubileumviering met 75 enthousiaste Amsterdammers, Weespers en inwoners van de Metropoolregio. Deelnemers van de zogenoemde ‘Stem van 750’ deelden hun ideeën in de Johan Cruijff ArenA. Deze werden vervolgens gepresenteerd aan het Programmabureau Amsterdam 750 en maatschappelijke partner, Rabobank, die beiden streven naar een grote betrokkenheid van bewoners bij het jubileumjaar.

Programma’s in de schijnwerpers

Tijdens een creatieve brainstorm werd de deelnemers gevraagd naar hun ideeën voor de invulling van drie hoogtepunten van het jubileumjaar: het feest op de Ring A10 (op 21 juni 2025), de Toekomst Tiendaagse (tien dagen in juni 2025) en de 750e verjaardag van de stad (27 oktober 2025). Deelnemer Sharon, vol verwachting, deelt zijn perspectief over de verjaardag alvast: “Voor mij is de verjaardag zelf, op 27 oktober 2025, het moment waar ik het meest naar uitkijk. Dit is het moment waarop alles zal samenkomen en wat je uiteindelijk altijd zal blijven onthouden. Dit zal iets zijn wat ik later met mijn kinderen zal delen”.

Creatieve brainstorm

Deelnemers brainstormden, stemden op ideeën, werkten de beste uit tot concepten en presenteerden deze vervolgens, waarbij post-its en grote postervellen in grote aantallen werden gebruikt. Zo is er gediscussieerd over de mogelijkheid om tijdens het feest op de Ring een wereldrecord te vestigen. Ook sport- en culturele activiteiten op de Ring werden met enthousiasme besproken. De avond heeft een overvloed aan ideeën opgeleverd. Nu is het tijd om te onderzoeken wat er haalbaar is voor de uitvoering. De gedetailleerde inhoud van de programmering wordt dan ook op een later moment bekendgemaakt.

Enthousiaste vooruitblik

Aan het einde van de avond vroegen we deelnemers waar ze het meest naar uitkijken. Deelnemer Akib deelt zijn enthousiasme: “Ik kijk uit naar het feest op de Ring. Ik denk dat dit een hoogtepunt gaat worden voor velen, en ik verwacht dat mensen buiten Amsterdam er ook naar uitkijken om deel te nemen aan dit feestelijke evenement.” In mei volgt de derde bijeenkomst met de Stem van 750.

Foto’s: Barbara Kieboom