Sla navigate over

Expo ONGEKEND.WEESP

28 februari 2024

Tot 31 maart is in Museum Weesp de interactieve expositie ONGEKEND.WEESP gratis te bezoeken. Wat maakt de oude vestingstad en zijn bewoners zo bijzonder?

Campagne beeld (foto Marwa) voor de expositie ONGEKEND.WEESP

Maria Mihailova, projectleider van het kunst-en verhalenproject; ‘Ik heb in de plaatselijke media vorig jaar een oproep gedaan onder de bewoners van Weesp en Driemond om verhalen te delen. Mooie reacties kreeg ik van alle kanten. In gesprek met de bewoners verzamelde ze mooie en intieme verhalen; van een vrouw uit Afghanistan tot een cafetaria-eigenaar die zich over de jeugd ontfermt. Maria: ‘Die verhalen zijn gebundeld in een magazine en vormen de basis voor de kunstwerken die tijdens de expositie te zien zijn’. Ze vroeg vier kunstenaars om een creatieve vertaling van de verhalen te maken. De expositie is een samenstelling van verschillende kunstvormen; van een fototentoonstelling, lichtinstallatie tot een audiowerk.

De expositie

Eén van de kunstenaars is performer en zangeres Karlijn Hamer. ‘Ik heb me gericht op de rol van taal in het onderlinge contact tussen Weespers’, vertelt Karlijn. ‘De verzamelde gesprekken met de deelnemers gebruik ik als basis voor een audiofragment dat bezoekers met een koptelefoon kunnen beluisteren.’

Naast Karlijn Hamer werken aan de expositie mee: beeldend kunstenaar Herman Lamers, danser Goda Zukauskaite en fotografen Donata Kukyte en Reinier van der Aart. Samen geven zij een intiem inkijkje in de gedeelde verhalen. De expositie is voor publiek vanaf 23 februari tot 31 maart 2024 gratis te bezichtigen.

Behorend bij de expositie is een mooi magazine uitgegeven met verhalen en kunst van Weespers. Zie magazine hieronder:

Ongekend Weesp Magazine

Meer informatie

Museum Weesp is te vinden op de tweede verdieping van het stadhuis van Weesp, een Rijksmonument dat gebouwd is tussen 1772 en 1776. De monumentale Burgerzaal is geornamenteerd met rijk stucwerk van de architect, Jacob Otten Husly. Een bezoek meer dan waard.

Museum Weesp, Nieuwstraat 70-a. www.museumweesp.nl

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Om dat te vieren vinden er in aanloop naar het jubileumjaar, dat start vanaf 27 oktober 2024, nu al culturele activiteiten plaats. Het project ONGEKEND.WEESP maakt onderdeel uit van het jubileumprogramma.