Sla navigate over

Samen met onze kennispartners werken we aan de toekomst van de stad

07 november 2024

Met trots kondigen we aan dat we samenwerken met verschillende belangrijke kennis- en onderwijsinstellingen in Amsterdam en de regio voor de viering van 750 jaar Amsterdam. Deze instellingen zijn de officiële kennispartners van Amsterdam 750 en dragen samen bij aan de festiviteiten in dit speciale jaar. Ze helpen door hun kennis, ervaring en inzet te gebruiken voor het programma.

Aankleding van het Wibauthuis van de Hogeschool van Amsterdam, één van de kennispartners. Credit: Christa Romp

De kennispartners

Onze kennispartners zijn: AMS Institute, ROC van Amsterdam – Flevoland, Hout- en Meubileringscollege, Mediacollege Amsterdam, Young Impact, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 150.000 studenten in de grootste studentenstad van Nederland. Hiermee helpen ze niet alleen met talentontwikkeling, maar ook met het bouwen aan een leefbare toekomst voor onze stad. Het doel is om deze samenwerking ook na het jubileumjaar voort te zetten.

Bijzondere activiteiten op een rij:

MBO-talentprogramma: Iconen van de stad

Dit nieuwe programma geeft elk half jaar 60 mbo-studenten de kans om kennis te maken met Amsterdamse bedrijven en organisaties in verschillende sectoren. Het programma helpt studenten om zich persoonlijk te ontwikkelen en om een netwerk op te bouwen.

Week van het Vakmanschap

Van 14 tot 21 maart 2025 organiseren het ROC Amsterdam-Flevoland, Mediacollege en het Hout- en Meubileringscollege de Week van het Vakmanschap. Jongeren krijgen in deze week een kijkje achter de schermen bij allerlei bedrijven en beroepen in Amsterdam. Het hoogtepunt is het grootste beroepenevenement van Nederland, Skills The Finals, in de RAI. Hier kunnen jongeren zien hoe belangrijk vakmanschap is voor de stad.

Time Machine

Amsterdam Time Machine is een onderzoeksproject van de Universiteit van Amsterdam waarbij de geschiedenis van de stad centraal staat. Deze ‘tijdmachine’ laat je digitaal terug in de tijd reizen, zodat je de stad kunt verkennen tot op het niveau van buurten, straten en huizen. Er worden grote hoeveelheden informatie uit historische datasets van verschillende musea, archieven en bibliotheken met elkaar verbonden.

ToekomstTiendaagse

Van 12 tot en met 21 juni 2025 organiseren alle kennispartners de Toekomst Tiendaagse. Tijdens deze week laten zij hun visie zien op de toekomst van Amsterdam. Jongeren en experts werken samen om hun ideeën voor een duurzame en vernieuwende stad te delen met het publiek.

Young Impact: Trots op je stad

Amsterdamse jongeren op de middelbare school en in het mbo ontdekken hun stad door de lesmodule ‘Trots op je stad,’ speciaal ontwikkeld door jongerenorganisatie Young Impact voor Amsterdam 750. Onder begeleiding van trainers van Young Impact verdiepen ze zich in de geschiedenis van Amsterdam en werken ze aan een positieve bijdrage aan de toekomst van de stad. Het programma eindigt met een inspirerend jongerensymposium op een bijzondere locatie en een feestelijke Young Impact Day in AFAS Live.

VU Sustainability Development Goals Summit

De Vrije Universiteit organiseert voor het eerst het internationale evenement ‘Summit for Future Generations’ samen met het Sustainable Development Solutions Netwerk van de Verenigde Naties. Onderzoekers van verschillende kennisinstellingen komen hier samen met leiders uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om te werken aan de Sustainable Development Goals voor Amsterdam en Nederland. De summit eindigt met het Déjà VU-festival op de campus aan de Zuidas.

De samenwerking met de kennispartners gaat verder dan alleen de vieringen. Het Amsterdam 750-programma biedt een unieke kans om jong talent te betrekken, innovatie te stimuleren en de banden tussen onderwijs, bedrijfsleven en de gemeenschap sterker te maken. Samen bouwen we aan een stad die klaar is voor de komende 50 jaar.