Sla navigate over

Voorbereiding jubileumjaar: Waar staan we nu?

19 februari 2024

Met nog iets meer dan 250 dagen tot de start van het jubileumjaar nemen niet alleen de spanning en het enthousiasme toe, ook krijgen we steeds meer vragen uit de stad. Bovenaan staat die ene vraag: “Wat gaan we doen?”. We geven u een kijkje in de keuken van het programmabureau Amsterdam 750 en partners in de stad die al druk bezig zijn met mooie initiatieven. In dit artikel lichten we er een aantal uit.

De hoogtepunten

Het jaar wordt omlijst met drie hoogtepunten. Dat zijn het Openingsconcert in de Ziggo Dome op 27 oktober 2024, het midzomerfestival ‘…Op De Ring!’ op 21 juni 2025 en de echte verjaardag op 27 oktober 2025. Over die eerste twee wordt steeds meer bekend, hoe we de 750-ste gaan vieren is nog niet bekend.
Daarnaast zijn er jubileum-edities van Kwaku, SAIL en de Marathon, die allemaal 50 jaar bestaan. We vieren mee met Ajax en het GVB; zij bestaan 125 jaar. En er zijn jarige buren; dit jaar Zaanstad (50) en Hilversum (600), in 2026 Almere (50), Landsmeer (750) en Diemen (800).

De toekomst van Amsterdam

Vanuit de gemeente wordt het Amsterdams Straatvoetbaltoernooi nieuw leven ingeblazen. Er komt een mooi MBO-programma met de veelbelovende naam ‘Iconen van de Stad’. En er wordt gewerkt aan een expositie over de toekomst van Amsterdam, rondom een maquette met video-mapping. En omdat Amsterdam uit z’n voegen barst van de verhalen, wordt er gewerkt aan een online platform waar gedurende het jaar 750 nieuwe en minder bekende verhalen worden verteld.
Ook in de media zal volop aandacht zijn voor Amsterdam 750. Zo kunnen we na ‘Het verhaal van Nederland’ begin 2025 genieten van Het ‘Verhaal van Amsterdam’, een productie van Tuvalu voor de NTR. En met AT5 als Media Partner zal er ook lokaal ruim aandacht zijn voor alles wat er te doen is.

Jubileummunt, theater en films

Het Nationale Ballet lanceert ‘Heel Amsterdam Danst’. Het Amsterdam Museum brengt een ode aan de vrouwen van Amsterdam in de vorm van een indrukwekkende expositie. Het Stadsarchief pakt uit met programmering. Er verschijnt een officiële jubileummunt en de film Amsterdamned 2 komt uit, mét wederom Huub Stapel in de hoofdrol. Er zijn twee voorstellingen in de maak: ‘Onze Jordaan’, door o.a. regiseur Diederik Ebbinge, en ‘De Koning van Amsterdam’, over het roemruchte leven van vastgoedmagnaat Maup Caransa. Kunstenaar Raquel van Haver maakt zes schuttersstukken van belangrijke Amsterdammers op het formaat van De Nachtwacht.
Ook vanuit Amsterdammers zijn er volop plannen. Er zijn al 200 initiatieven van bewoners mede dankzij een bijdrage van de Stichting Amsterdam 750 of Mensen Maken Amsterdam.

Dagelijks bereiken ons nieuwe initiatieven, het programma groeit. Kijk hiervoor ook in de Agenda van Amsterdam 750.

Agenda