Sla navigate over

City Dressing

Veel ondernemers zijn enthousiast om de 750 slinger op te hangen. Op hun pand, winkelruit, winkelstraat of aan de overspanning waar normaal de kerstverlichting hangt. Maar wat kan en mag nu wel of niet? En waar is een vergunning voor nodig?

Géén vergunning 

De aankleding van de buitenkant van gebouwen en (winkel)panden in het ontwerp van de Amsterdam 750 Slinger is geen reclame, maar versiering en raakt daarom niet aan het reclame- en welstandsbeleid. Bij deze zogenoemde City Dressing, waarbij geen merk- of bedrijfsnaam wordt vermeld, gaat het om het gebruik van slingers van stof op gevels van gebouwen, gevelvlaggen en -bestickering, bouwdoeken enz. Hiervoor geldt geen meldings- of vergunningplicht. Voor monumentale panden geldt dat de versiering niet het hele of te grote delen van het gebouw bedekt en dat er geen restschade achterblijft, bijvoorbeeld lijmresten. Bij voorkeur wordt de versiering aangebracht op al bestaande bevestigingen. Voor een nieuwe bevestiging moet een vergunning worden aangevraagd.

Wél vergunning 

Voor het gebruik van de 750 Slinger, gevelvlaggen, bouwdoeken enz. met logo’s en URL’s die zijn te beschouwen als een vorm van reclame, blijft wel een meldings- en/of vergunningplicht van kracht. Ook voor het spannen van de slinger in de openbare ruimte, bijvoorbeeld van gevel tot gevel in een winkelstraat, is een vergunning nodig.

Versiermateriaal

Kant- en- klaar versiermateriaal zoals raamstickers en gevelvlaggen zijn verkrijgbaar in de webshop. Zelf aan de slag kan ook, vraag hier de digitale slingertoolkit aan.

Veelgestelde vragen