De Kas Rouwen & Vieren

Brand een kaarsje op het Mercatorplein

Binnen het Jubileumjaar vieren we niet alleen feest, maar is er ook ruimte om stil te staan. Het initiatief ‘Rouwen en Vieren’ biedt daar- in de donkere dagen van het jaar – ruimte voor.

Anne Schaepman, directeur van Stichting Amsterdam 750: “Wij steunen dit initiatief omdat het iedereen de mogelijkheid biedt om mee te doen met laagdrempelige herdenkingsactiviteiten zoals het aansteken van een kaarsje. In de kas krijgen individuele processen als rouwen en herdenken een verbindend karakter en ontstaat een nieuwe gemeenschappelijke traditie die van grote waarde is voor alle Amsterdammers.”

Mercatorplein

Journalist en schrijfster Nynke Sietsma opende onlangs op 14 december de derde editie van de Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein in Amsterdam. Een ruimte voor rouw, midden in de stad in de donkerste dagen van het jaar. De kas is een initiatief naar Sietsma’s hart. Ze pleit al jaren voor ruimte voor rouw en heeft menig hart geraakt met de herinneringen, de pijn en de liefde voor haar zoontje Berend, Onlangs kwam ‘B – Een Memoir’ uit, het boek over haar zoon die op vierjarige leeftijd overleed aan kanker. Terwijl zij en haar gezin terechtkwamen in een universum waarin alles wankelde, gaf het schrijven over van alles en nog wat haar houvast. Sietsma richt hiermee ‘een indrukwekkend en ontroerend monument op voor haar overleden kind’ (De Volkskrant).

Meer informatie

Van 14 t/m 28 december 2023 is de Kas Rouwen & Vieren op het Mercatorplein in Amsterdam geopend van 12.00 tot 20.00, ook tijdens de Kerstdagen. Bezoekers kunnen een kaarsje branden voor wie ze missen of een lint beschrijven met iets waar ze dankbaar voor zijn. Naast het openingsevenement is er op 20 december een avond waarop verhalen over rouw gedeeld worden met medewerking van stand-up filosoof Laura van Dolron. Yukiko Hasegawa speelt klassieke pianowerken. De avond begint om 20 uur in MidWest, Cabralstraat 1 te Amsterdam, vlak achter het Mercatorplein. In 2023 zijn er ook Kassen Rouwen & Vieren in Amersfoort, Bergen op Zoom, Den Haag, Ede en Utrecht. Kijk voor de data en exacte locaties op www.rouwenenvieren.nl