Sla navigate over

Announcement of the theme: 'Amsterdam. Forever...'

06 February 2023

On October 27, 2025, Amsterdam will celebrate its 750th anniversary. And the city will celebrate it grandly, for a whole year, from October 27, 2024, until the actual birthday one year later. The goal: A city that thrives like never before. On February 6, 2023, during a gathering at the Conservatorium van Amsterdam and through the municipality's online channels, the theme for the jubilee year was announced: 'Amsterdam. Forever...' A theme that invites to be supplemented.

Photo: Janus van den Eijnden

Het jubileumjaar staat in het teken van de geschiedenis van de stad, de toekomst en de weg ernaartoe. Burgemeester Halsema: “Samen kijken we terug op 750 bewogen jaren, niet alleen door bekende maar vooral door nieuwe en onbekende verhalen uit de stad te vertellen. Door vooruit te denken en te dromen over de stad van morgen, want samen maken we het Amsterdam van de toekomst; de vrije stad van de 21ste eeuw. Wat Amsterdammers verbindt is hun liefde voor de stad, waaruit nu al prachtige initiatieven voortkomen om het jubileumjaar samen te gaan vieren. Amsterdam 750 is ook een kans om die liefde voor de stad te delen en samen iets neer te zetten waaraan de stad en haar inwoners niet alleen tijdens dat jaar, maar ook in de jaren daarna plezier beleven. We zien nieuwe samenwerkingen ontstaan, tussen bewoners, ondernemers en allerlei instellingen en organisaties door de hele stad.”

Team 750 van de Gemeente Amsterdam creëert, verbindt en coördineert tal van projecten rondom het jaar van Amsterdam 750. Tegelijkertijd wordt door de hele stad achter de schermen al hard gewerkt aan ‘750’. Op 27 oktober 2024 trappen we af met een iconische opening en er wordt ingezet op een onvergetelijk verjaardagsfeest op 27 oktober 2025.  Tijdens het jubileumjaar is er bijna  elke dag iets te doen; van kleinschalige buurtinitiatieven georganiseerd door bewoners tot het beste dat Amsterdam te bieden heeft op het gebied van muziek, theater, kunst en cultuur, sport en onderwijs. En we vieren mee met SAIL, de Marathon en het Kwaku Festival, die allemaal 50 jaar geleden, in 1975, voor het eerst plaatsvonden. Voor de feestelijk aankleding en de communicatie  trekt de gemeente samen op met amsterdam&partners.

“Eén ding is zeker: Amsterdammers houden van hun stad. En als je ze vraagt waarom, vertelt iedereen een ander, persoonlijk verhaal. Daarin schuilen ook de kracht en schoonheid van Amsterdam. Wie de stad in het hart heeft gesloten, doet dat voor altijd,” zegt Sietse Bakker, Programmadirecteur Amsterdam 750.“Voor de één is Amsterdam voor altijd die jonge stad, voor de ander voor altijd de stad van vrijheid. Of het is voor altijd de stad waar je thuiskomt. Iets dat ‘voor altijd’ is, zit diep. Op iets dat ‘voor altijd’ is ben je zuinig. En daarom is het  thema  van Amsterdam 750 ‘Amsterdam. Voor altijd…’. En hoe je die aanvult, staat iedereen vrij!”