Interview met Dan Leahy, het brein achter Amsterdam Monster Factory

"Als je open staat voor anderen dan bloei je op.”

Met de 750e verjaardag van Amsterdam in het vooruitzicht, komen er overal in de stad creatieve en spannende initiatieven tot leven. Één initiatiefnemer is Dan Leahy. Zijn platform en AR-app worden rondom het jubileumjaar met de wereld gedeeld. Door nu te vertellen over zijn nieuwste project, wil hij anderen inspireren en aanmoedigen om met hun eigen initiatief de verjaardag van Amsterdam mee te vieren.

In de aanloop naar de 750e verjaardag van Amsterdam spreken we Dan Leahy, de bedenker van het platform Amsterdam Monster Factory. Met zijn inspirerende initiatief wil hij anderen laten zien hoe bijzonder en mooi Amsterdam is. De plek waar hij zich als expat helemaal thuis voelt.

Hij is niet opgegroeid in Amsterdam, maar voor Dan is deze stad zijn thuis. Voordat hij er woonde, heeft hij aan veel verschillende projecten meegewerkt. Dit deed hij met de gedachte om altijd weer terug te kunnen keren naar daar waar zijn hart lag, en nog steeds ligt. Nu hij al lange tijd in Amsterdam woont en de stad goed heeft leren kennen, staat hij te popelen om anderen in te laten zien hoe trots we mogen zijn op de stad Amsterdam.

Wat is Amsterdam Monster Factory precies en wat kunnen mensen verwachten?
”Amsterdam Monster Factory is een verzameling van acht geanimeerde monsters die elk een waarde van Amsterdam vertegenwoordigd. De één staat voor ruimdenkendheid of barmhartigheid. De ander staat voor de vrijheid van meningsuiting. Zij komen samen om de openheid en de welvaart van Amsterdam te beschermen. De monsters zijn over de stad heen verspreid waardoor mensen worden aangemoedigd om andere stadsdelen te verkennen. De app, die nu nog wordt ontwikkeld, zal aangeven waar je de monsters kunt vinden. Na het scannen van de omgeving, komen de monsters via Augmented Reality tevoorschijn en vertellen zij een verhaal over de plek. Dit doen ze door de Amsterdamse waarden in verband te brengen met de welvaart van de stad. Hier zit soms een muziekje bij om een sfeer te creëren waardoor het monster, het verhaal en de 3D geluiden je meenemen op een reis terug in de tijd!”

Voor wie is de app bedoeld en voor wie is het leuk om deze app te gebruiken?
“Iedereen met een interesse voor het ontdekken van de stad en het leren over de geschiedenis van Amsterdam kan deze app gaan gebruiken. Dit zijn de inwoners van Amsterdam die meer van hun eigen stad willen zien, maar ook de bezoekers die op een actieve en innovatieve manier willen leren waar Amsterdam voor staat. In short, deze Nederlandstalige en Engelstalige IOS en Android app is voor iedereen die op een leuke manier de stad wil verkennen!”

Hoe ben je op het idee van Amsterdam Monster Factory gekomen?
“Dit project is voor mij begonnen als een passieproject. Na vele reizen ben ik uiteindelijk in Amsterdam gesetteld. Dit is niet zonder reden, want Amsterdam is een prachtig mooie stad! Ik ben opgegroeid in Ierland. Daar was destijds weinig ruimte was voor diversiteit. Ook Ierland is sindsdien veranderd, maar Amsterdam is voor mij de plek waar ik mag zijn zoals ik ben. Nu heb ik inmiddels zelf kinderen en lees ik geregeld verhaaltjes voor. Ik zie hoe mijn kinderen worden meegenomen naar een andere plek, een andere tijd en op een leuke manier wijsheid meekrijgen voor later. Met verhalen uit de geschiedenis van Amsterdam hoop ik hetzelfde te bereiken bij een groot publiek om zo mijn waarheid van de stad over te brengen. Deze is: als je open staat voor anderen dan bloei je op.”

Waarom heb je er voor gekozen om de verhalen door monsters te laten vertellen?
“Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te motiveren om zich te verdiepen in de waarden van Amsterdam en in de voordelen die een stad als Amsterdam brengt. Om dit te bereiken, moest dit idee zo pakkend mogelijk zijn voor een zo groot mogelijke doelgroep. Daarom heb ik gekozen om de verhalen niet door mensen te laten vertellen, omdat dit de manier waarop het verhaal bij mensen binnenkomt kan beïnvloeden. Deze monsters zijn nieuw en uniek,  waardoor zij een onafhankelijke rol kunnen aannemen en zonder bevooroordeling de verhalen kunnen overbrengen. Daarbij zijn ze ongeveer 750 jaar oud en ”hebben ze de ontwikkeling van de stad meegemaakt”. Hierdoor kunnen ze de luisteraars goed mee terug nemen in de tijd.”

Wat heeft jou aangezet tot het maken van Amsterdam Monster Factory?
“Over de hele wereld wordt het gesprek gevoerd over acceptie, tolerantie en diversiteit. Amsterdam speelt een belangrijke rol binnen dit gesprek door de manier waarop de stad openstaat voor allerlei verschillende mensen. Het bewijst aan de wereld dat, door verschillen in mensen te accepteren, een stad kan opbloeien tot een nog mooiere versie van zichzelf. Dit is dan ook meteen het verhaal dat ik wil delen, om een groter gesprek te starten.”

Hoe speelt de app in op de 750e verjaardag van Amsterdam?
“Hiervoor hebben we ‘’The Quest’’ ontwikkeld waarbij een route en de monsters in de AR-app mensen de waarden van Amsterdam laat zoeken en verzamelen. Deze zoektocht begint op Het Museumplein en duurt ongeveer 90 minuten. Na een spectaculaire introductie leidt de route je langs bijzondere historische plekken in verschillende stadsdelen van Amsterdam. Wanneer acht locaties zijn bezocht en de waarden via de AR-app zijn verzameld, is er een beloning in de vorm van extra content of kortingen op geselecteerde merchandise. We verwachten dat de voltooide versie van de app tijdens het 750e bestaansjaar van Amsterdam in de stores komt. Zo kunnen mensen tijdens het jubileumjaar de stad op een leuke en nieuwe manier leren kennen!”

Wat kun je ons nog meer vertellen over de impact die jouw initiatief zal hebben op anderen?
“Er zijn samenwerkingen waar ik nog niet te veel over los kan laten, maar wat ik wel kan vertellen is dat Amsterdam Monster Factory ook onderdeel zal worden van een schoolprogramma om kinderen te leren over de waarden van Amsterdam. Verder zal het programma gefocust zijn op het onderwerp cyberpesten en creëren van  bewustzijn rondom online gedrag. Zo hoop ik dat dit project op meerdere manieren anderen inspireert. Of het nu is om de app te gebruiken of om zelf een initiatief te starten rondom Amsterdam 750, ik hoop op deze manier zoveel mogelijk mensen te inspireren en aan te zetten om Amsterdam te vieren en te waarderen voor de exceptionele stad die het is!”

De virtuele monsters op Het Museumplein, het startpunt van ‘’The Quest’’.