Interview met Sietse Bakker, directeur Amsterdam 750

"Als je Amsterdam in je hart gesloten hebt, is dat voor altijd.”

Met nog duizend dagen tot de 750ste verjaardag spreken we Sietse Bakker (38), sinds 1 december 2022 programmadirecteur Amsterdam 750 vanuit de gemeente, dat voor het jubileumjaar “creëert, verbindt en coördineert”.

Amsterdam viert in 2024 en 2025 het 750-jarig bestaan van de stad. De ‘officiële’ geschiedenis van Amsterdam begint op 27 oktober 1275. Dan krijgt Amsterdam het Tolprivilege, het oudste document waarin sprake is van Amsterdam en zijn bewoners. Met nog duizend dagen tot de 750ste verjaardag spreken we Sietse Bakker (38), sinds 1 december 2022 programmadirecteur Amsterdam 750 vanuit de gemeente, dat voor het jubileumjaar “creëert, verbindt en coördineert”.

Bakker groeide op in de Amsterdamse wijk Osdorp en maakte carrière bij het Eurovisie Songfestival, eerst internationaal en later als Uitvoerend Producent van de editie van 2021 in Rotterdam. En nu staat hij te popelen om zijn eigen stad trots te maken.

Je bent directeur van de viering van de 750ste verjaardag van Amsterdam. Met wie werk je daarvoor samen?

“Intern werd ik verwelkomd door een fantastisch team van mensen, waarvan sommigen al maanden of zelfs een paar jaar met ‘750’ bezig zijn, vanuit het programmabureau en vanuit andere organisatieonderdelen. Ik rapporteer, samen met de programmamanager, aan de gemeentesecretaris en de burgemeester. En ik mag samenwerken met tal van partijen in de stad.”

Je werkte lang voor het Eurovisie Songfestival. Hoe verhoudt zich dat tot Amsterdam 750?

“Er zijn vooral heel veel verschillen. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat je iets probeert neer te zetten waarbij iedereen zich welkom voelt, om zo mensen te verbinden en samen aan iets moois te laten bouwen dat bijdraagt aan een gezamenlijke identiteit.”

Wat worden de hoogtepunten van de viering?

“We kijken natuurlijk terug en gaan op zoek naar nieuwe verhalen uit de geschiedenis van de stad. Maar we kijken vooral vooruit. Amsterdam 750 staat in het teken van denken en dromen over het de stad van morgen en over hoe we die samen kunnen maken.

We gaan natuurlijk iconisch openen op 27 oktober 2024 en de verjaardag zelf, een jaar later, groots vieren. We vieren het 50-jarig jubileum van SAIL, Kwaku en de Marathon, drie evenementen die in het jubileumjaar Amsterdam 700 zijn ontstaan. En er is heel veel in de maak! Van musea, theaters en kunstenaarscollectieven tot buurtverenigingen, scholen en bedrijven; er wordt achter talloze voordeuren al gewerkt aan Amsterdam 750.”

Op wie richten jullie je?

“Ik noem het weleens de moeilijkste doelgroep: Iedereen. Het jubileumjaar is voor alle Amsterdammers hier én elders, en voor iedereen die de stad een warm hart toedraagt. Denk bijvoorbeeld aan mensen uit de regio die hier elke dag komen werken. We zijn ook trots op Amsterdam als hoofdstad, dus het jubileumjaar krijgt ook een landelijk tintje.

Wat ons betreft is er dat jaar elke dag iets te doen rondom 750. En als ik kijk wat er nu al op allerlei plekken in voorbereiding is, maak ik me daar absoluut geen zorgen over”

Ik herinner me nog de 700ste verjaardag van de stad in 1975. Ik zat toen op de lagere school en het verdiepte mijn liefde voor de stad. Speelt dat nu ook een rol?

“Ik denk dat weinig Amsterdammers liefde voor de stad bijgebracht hoeven worden. We mogen dan bekend staan als kritisch, we zijn er maar wat trots op! Als je Amsterdam in je hart gesloten hebt, is dat voor altijd.”

Krijgt de viering een politieke boodschap?

“Amsterdam 750 is voor iedereen. En overal waar ik kom, zeg ik; Als gemeente pakken we onze rol, maar het is niet het feestje van de gemeente. Het is het jubileum van de stad. En daarin staat niet een politieke boodschap, maar een boodschap van trots en verbinding centraal, waar iedereen op een eigen manier invulling aan kan geven. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de Stichting Amsterdam 750, die in elk stadsdeel financieel bijdraagt aan de mooiste buurt- en wijkinitiatieven rondom het jubileumjaar.”

Voegt het iets blijvends toe aan de stad?

“We willen absoluut iets nalaten. Dat kan iets tastbaars zijn of iets niet-tastbaars. Wat dat is, wordt tussen nu en de start van het jubileumjaar duidelijk.”

Waar kom je zelf vandaan?

“Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer. Ik groeide op in Osdorp, in de Dijkgraafpleinbuurt. Ik viel als kind in slaap bij het geluid van het belletje van tramlijn 1, later tram 17. Ik ging naar het Calandlyceum in Nieuw-West, studeerde aan de UvA op de Oudemanhuispoort en INHOLLAND in Diemen. Ik heb twee jaar in Estland gewoond en herontdekte mijn liefde voor Amsterdam bij terugkomst. Nu woon ik met mijn gezin in Landsmeer, tegen Amsterdam-Noord aan.”

Hoe vind je de sfeer in de stad?

“Amsterdam in één sfeer vatten? Onmogelijk! Je hoeft je vaak maar een paar straten te verplaatsen om een andere sfeer te proeven. Maar ik zie natuurlijk ook dat Amsterdammers zich zorgen maken over dingen als inflatie, klimaatverandering, betaalbare woningen en de oorlog in Oekraïne. En die zorgen kom je overal wel tegen.”

Wat is je favoriete plek in de stad?

“Mogen het er ook twee zijn? De eerste is boven op de A’DAM Toren. De stad ligt daar aan je voeten en bij goed weer kun je ver over de stadsgrenzen heen kijken.

De andere plek is Amsterdamse Bos. Ik kwam er als kind al graag en heb mij laten vertellen dat mijn overgrootvader er nog bomen heeft geplant. Hoewel het ooit door mensen is aangelegd, de oudere generatie noemt het vaak nog het ‘Bosplan’, voelt het nu als een echt bos, waarin de natuur regelmatig de overhand neemt. Het doet me beseffen dat de keuzes die wij nu maken bepalend zijn voor hoe we Amsterdam doorgeven.”