Ongekend Zeedijk

Expositie van 10 dec '21 - 17 jan '22

De Zeedijk: een kosmopolitisch dorp met een rafelrandje in het hart van de stad, vol ongekende verhalen. Verhalen die meer Amsterdammers zouden moeten kennen. Daarom is er van 10 december - 17 januari ONGEKEND.ZEEDIJK: een expositie op de Zeedijk, waarin deze verhalen door drie kunstenaars in de etalages verbeeld worden en via audio tot leven komen. De Zeedijk als expositie van haar eigen verhaal. De expositie is 24 uur per dag gratis te bezichtigen in de etalages, de audiotour is eveneens gratis te beluisteren via aanwezige QR-code of de link hieronder.

#expo

ONGEKEND.ZEEDIJK is een experimenteel kunstproject in aanloop naar 750 jaar Amsterdam en Aanpak Binnenstad. Drie trainees van de Gemeente Amsterdam zijn met lokale bewoners, ondernemers, creatievelingen en (jonge) Amsterdammers in gesprek gegaan over het verleden, heden en toekomst van de Zeedijk. Wat betekent de Zeedijk voor hen? Waarom voelen zij zich verbonden met de Zeedijk? Wat is het ongekende verhaal van de Zeedijk dat bij meer Amsterdammers bekend zou moeten zijn? Aan de hand hiervan is een expositie gemaakt door drie jonge kunstenaars, Susan Kooi, Neil Fortune en Tja Ling Hu. De expositie nodigt jonge Amsterdammers uit om naar de Zeedijk toe te komen om de verhalen te beleven, herkenning en verbondenheid te ervaren, en zo te voelen dat zij onderdeel zijn van de binnenstad. 

De werken zijn te zien tijdens de expositie van 10 december 2021 – 17 januari 2022 in negen etalages op de Zeedijk. De bijbehorende audiotour is te beluisteren via deze link. Zo is de Zeedijk een tentoonstelling van haar eigen verhaal.

Context
De coronacrisis maakt dat Amsterdammers op een (her)nieuw(d)e manier naar hun eigen stad kijken. ONGEKEND.ZEEDIJK grijpt dit aan als een nieuw begin om de Amsterdamse binnenstad weer een plek te maken waar alle Amsterdammers graag komen en bewoners zich thuis voelen. Wij geloven in de verbindende kracht van verhalen en kunst. Beiden maken dat je jezelf kunt herkennen in het verhaal van een ander of dat een vreemde plek vertrouwd gaat voelen. Van vervreemding naar (h)erkenning.

In 2025 viert de stad haar 750 jarig bestaan. Laten we die stip op de horizon aangrijpen met een experimenteel onderzoek wat als voorbeeld kan dienen om in dat kader duurzame nalatenschappen en verbindingen te creëren.

Wat we willen bereiken

ONGEKEND.ZEEDIJK – van vervreemding naar herkenning, door middel van verhalen en kunst

ONGEKEND.ZEEDIJK is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Amsterdam 750 jaar, NV Zeedijk, BIZ Zeedijk, W139 en het Amsterdam Museum.

#ongekendzeedijk #zeedijk

Foto: Eveline Renaud. Poster design: Lava Amsterdam.