JUBILEUMEDITIE SAIL AMSTERDAM

2025 is niet alleen een bijzonder jaar omdat Amsterdam 750 jaar bestaat, het markeert ook de tiende editie van SAIL Amsterdam. Een groots evenement waar veel Amsterdammers elke vijf jaar reikhalzend naar uitkijken. Arie Jan de Waard, voorzitter van Stichting SAIL, legt uit wat er is veranderd sinds de eerste editie in 1975 en wat de plannen zijn voor de jubileumeditie in 2025.

Arie Jan: “Ooit begon het in 1975. In dat jaar werd Amsterdam 700. Ter ere van die verjaardag organiseerde de stad Amsterdam voor de allereerste keer SAIL. Het idee was om het havenbeeld uit vroegere tijden te beleven. Scheepvaart en internationale handel maakten de stad groot. Amsterdam bestaat bij de gratie van water.”

Ook de koninklijke familie was aanwezig bij de eerste editie van SAIL in 1975.

Stichting SAIL Amsterdam opgericht

“In dat weekend van 15 tot en met 18 augustus 1975 bewonderden Amsterdammers en bezoekers een enorme vloot oudhollandse ronde en platbodems, en grote en klein zeilschepen uit allerlei windstreken. Allemaal bijeen in de Amsterdamse haven. Het hele weekend waren er ook evenementen op en om het IJ. Een enorm spektakel. Het was zelfs zo’n succes, dat er werd besloten om dit eens in de vijf jaar te herhalen. Om die reden werd in 1977 de Stichting SAIL Amsterdam opgericht. Door de jaren heen groeide SAIL uit tot het grootse vrij toegankelijke evenement van Nederland. Inmiddels zijn we aanbeland bij de 10e editie in 2025. En als er één ding is wat zeker is: geen editie is hetzelfde.”

Tall ships komen niet vanzelf

“Het hart van SAIL zijn en blijven de schepen met als blikvangers de grote Tall ships. Die komen niet vanzelf. Daar moeten we echt ons best voor doen. We zijn nu dan ook al aan de slag voor de editie 2025. En het gaat verder dan dat: SAIL gaat naast het promoten van de stad en de haven van Amsterdam, ook over de hele regio Metropool Amsterdam. En wat wij heel belangrijk vinden: we willen graag jongeren binden aan het evenement. In de eerste instantie om ze te interesseren voor het maritieme vak, maar ook om ze een werk- en leeromgeving te geven. Sleutelwoorden zijn talentontwikkeling, leren, relaties, diversiteit en inclusie. Waar kan je dat mooier doen, dan waar schepen uit de hele wereld bij elkaar komen?”

De kick-off van de Sail Academy in 2018

Een ander mens geworden

“Voor dit doel richtten we de SAIL Academy op. Onder de vlag van de Academy kunnen jongeren mee varen op een zeilschip. Er zijn stagemogelijkheden en jongeren kunnen meehelpen met de organisatie van het evenement. Ze kunnen zelfs  zelfstandig in groepsverband een deel van de programmering op zich nemen.

Ik vergeet ook nooit meer dat we een brief kregen van een dankbare moeder. Haar zoon voer als stagiair mee op één van de Tall ships. Zij schreef dat hij er een ander mens door was geworden. Op het schip leerde hij de waarde van het deel uitmaken van een team. Als lid van de bemanning kan je namelijk niet verzaken. Er wordt op je gerekend! Je moet dan ook op tijd je kooi uit om jouw bijdrage te leveren. Naast de indruk die de zee en de natuur op hem maakten, voelde hij die verbondenheid en teamgeest zo sterk, dat hij koos voor een carrière op zee.”

SAIL is voor iedereen

“SAIL kruipt onder je huid, zo noem ik dat altijd. Tijdens SAIL zie je matrozen uit allerlei landen gebroederlijk over de kades lopen. SAIL is voor iedereen. Onze stad is – en was altijd al – een smeltkroes van culturen. Door al die overzeese handel waren er relaties met verre landen. Amsterdam stond open voor andere culturen en godsdiensten. Hier ontstonden nieuwe ideeën. Amsterdam heeft nu zo’n 180 nationaliteiten in de stad. Je kunt dan ook stellen dat dat het verzamelen van al die schepen met hun nationaliteiten een afspiegeling is van het verleden en een blik op de toekomst. SAIL laat de verhalen uit het verleden in al zijn facetten herleven. Daar horen wellicht ook facetten bij waar we vandaag de dag met minder met trots op terugkijken dan vroeger. Met die enorme diversiteit en rijkdom van verhalen uit het verleden, is SAIL bij uitstek een platform om daar het gesprek over te voeren. En dan gaat het over de focus op wat wij als stad en regio zijn en willen worden.”

Landen in het jaar 2025

“Elke editie moet SAIL ook weer voor een deel opnieuw worden uitgevonden. Nu moeten we landen in het jaar 2025. Zal de coronacrisis dan onder controle zijn? Onze financiering moet nog rond, maar veel bedrijven verkeren nu in crisis. Zijn de vraagstukken van de stad over vier jaar misschien anders dan nu? Met SAIL in 1975 was de Amsterdamse haven nog een echte rafelrand. We hadden toen een stad die nog met de rug naar het water stond. Dat is inmiddels wel anders. Maar ook bij de recente edities zie je verschuivingen. Zo had burgemeester Van der Laan na de afloop van SAIL Amsterdam 2010 de nadrukkelijke wens de héle stad meer te betrekken. Niet alleen feest in en op het water, maar ook verderop in de stad. Na de editie van 2015 was dat weer anders. Nu moest worden gelet op het beheersbaar houden van de drukte in de stad.”

DNA van SAIL Amsterdam

Wat we in ieder geval al zeker weten: we willen we iets teruggeven aan de stad, en vooral verbinden. Dit idee zit in het DNA van SAIL Amsterdam. En naast wat SAIL geeft aan de bewoners en de bezoekers, geeft het evenement natuurlijk ook een flinke boost aan de economie van de regio. Daarmee draagt SAIL Amsterdam 2025 ook zeker bij aan de slogan van Amsterdam 750 ‘Uit de crisis, op naar herstel’.”

Bezoek ook de website www.sail.nl.