Al sinds de 17de eeuw wonen er Italiaanse schoorsteenvegers in Amsterdam. Tot de oudste families behoorden Bertina, Cavallini, Ravelli, Baratta, Mazzetti en Rusconi. De meesten vestigden zich in de Groote Kruissteeg, Singel 289-293, die aan het einde van de zeventiende eeuw Schoorsteenvegerssteeg ging heten. Al snel verdrongen ze de Nederlandse schoorsteenvegers en ‘rookverdrijvers’ uit het vak; in de 19de eeuw hadden de Italianen vrijwel een monopolie.
De Amsterdamse Italianen waren vooral afkomstig uit de streek Piemonte. De boerenzonen daar verruilden ’s winters de landarbeid voor een of ander ambacht, maar voor velen was er te weinig emplooi en zij trokken noordwaarts. Zo ook Giovanni Antonio Vitali, geboren in maart 1824, die rond 1840 zijn geboortedorp Druogno verliet en te voet naar Amsterdam trok. Naar verluidt moest Giovanni Vitali weer snel terug naar Italië om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Daarna keerde hij terug naar Amsterdam.
Dit verhaal is ontleend aan het boek Ons Amsterdam 750 jaar. Een bijzondere stadsgeschiedenis (Walburg Pers, 2024): een keuze uit de beste artikelen uit het historisch tijdschrift Ons Amsterdam.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.