De tentoonstelling Legends of Amsterdam is t/m 31 januari 2025 gratis te bezoeken in de centrale hal van het stadhuis.
English version below.
Welkom in Amestelledamme. In het midden stroomt de Amstel. Op de rechteroever zien we wat later de Warmoesstraat zou worden en op de linkeroever de voorloper van de Nieuwendijk. In het midden van de rivier verscheen de dam die Amsterdam haar naam gaf.
Het tolprivilege, verleend door Graaf Floris V van Holland op 27 oktober 1275, is een belangrijk document voor Amsterdam. Dit document vrijwaarde de inwoners van Amsterdam van het betalen van tolgelden bij het vervoeren van goederen binnen Holland. Dit economische voordeel speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Amsterdam, waarmee de basis werd gelegd voor de toekomstige groei van de stad tot een belangrijk handelscentrum.
Het is in dit tolprivilege dat Amestelledamme voor het eerst in een officieel document wordt genoemd. En dat zien we nu als de geboorte van Amsterdam.
Welcome to Amestelledamme. The Amstel River flows through the heart of the settlement. On the right bank, we can see what would later become Warmoesstraat, and on the left, the early beginnings of Nieuwendijk. In the middle of the river stood the dam that would give Amsterdam its name.
A key document in Amsterdam’s history is the toll privilege, granted by Count Floris V of Holland on October 27, 1275. This document exempted the residents from paying tolls when transporting goods within Holland, giving the city an important economic boost that helped lay the groundwork for its growth as a major trade center.
This toll privilege is the first time the name Amestelledamme appears in an official document, marking what we now consider to be the birth of Amsterdam.
Harrison May, de bedenker van Legends of Amsterdam, brengt aan de hand van historisch onderzoek en de verbeelding van zowel mensen als artificial intelligence Amsterdamse legendes op een nieuwe manier tot leven. Meer zien?
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.