Sla navigate over

PLEITBEZORGER VAN LIEFDE EN INCLUSIE

15 oktober 2024
Geschreven
Weesp
Heden. De stad maken we samen

Krijn van der Spoel of – zoals zijn alter ego heet – Karoline Online,is een geliefde trouwambtenaar, entertainer en een prachtig mens. De diversiteit in Krijn’s activiteiten, van drag-optredens tot vrijwilligerswerk voor goede doelen, toont zijn toewijding aan het creëren van positieve verandering. Zijn vermogen om zowel grote evenementen als intiemere momenten, zoals bingoavonden voor ouderen te organiseren, laat zien hoe hij zijn platform gebruikt om verschillende gemeenschappen te bereiken en te ondersteunen.

Wie is Krijn?

Krijn is geboren en getogen in Weesp. “Een echte Weesper mop”, lacht hij. “Ik geloof in gelijkheid en respect. In alles wat ik doe, probeer ik bewustwording te creëren dat wij er simpelweg zijn en dat iedereen het recht heeft om er te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je anderen behandelt zoals je zelf behandeld wilt worden, dit de wereld oprecht een stuk aangenamer maakt voor iedereen. Dat is het principe dat ik probeer over te brengen in zowel mijn professionele werk als mijn vrijwilligerswerk.”

Hoe is Karoline ontstaan?

“Het begon bijna achttien jaar geleden in Amsterdam. Ik ging regelmatig uit bij café De Lellebel, een plek waar drag queens achter de bar stonden. De eigenaar vroeg me herhaaldelijk wanneer ik eens een jurk zou aantrekken. Uiteindelijk ging ik op zijn aanbod in en binnen tien minuten stond ik beneden in de kelder, getransformeerd tot een variant van Miss Karoline Online.

Het was zeker een ervaring. Mensen gaven mij veel aandacht en ik vond het leuk. Ik stuurde zelfs foto’s naar mijn ouders, die het helemaal geweldig vonden. Het groeide snel en een paar weken later werd ik gevraagd om deel te nemen aan de Miss Travestie Holland-verkiezing, die ik uiteindelijk won.”

Hoe is Karoline Online geëvolueerd naar dit bredere pallet aan activiteiten, zoals evenementen en vrijwilligerswerk?

“Na mijn start bij De Lellebel werd ik gevraagd om op verjaardagen te verschijnen, gewoon om aanwezig te zijn. Van daaruit groeide het naar evenementen organiseren en presenteren. Ik ben betrokken geraakt bij diverse goede doelen, zoals de Hersenstichting en de Hartstichting, waar ik mijn alter ego gebruik om meer bewustzijn te creëren en geld in te zamelen. Ik ben mijn vader verloren aan een hartstilstand en mijn moeder heeft een TIA gehad. Het gaat niet alleen om grote evenementen, maar ook om intiemere momenten, zoals het organiseren van bingoavonden voor ouderen. Ik probeer niet alleen entertainment te bieden, maar ook bewustwording te creëren voor zaken als diversiteit en goede doelen.”

“Ik geloof in gelijkheid en respect.”

Krijn van der Spoel

Hoe zie je de acceptatie van diversiteit in de samenleving veranderen in de loop der jaren?

“Toen ik begon, eind jaren negentig, was de acceptatie groter, vooral in de roze gemeenschap rond het Rembrandtplein en de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Je kon toen zonder zorgen door de stad lopen. Maar nu, hoewel er meer zichtbaarheid en begrip lijkt te zijn, spreken tegenstanders van diversiteit zich sneller uit. Het is niet meer zo vanzelfsprekend om onbezorgd door de stad te lopen. Er is een groep die zich krachtiger manifesteert tegen diversiteit. Misschien komt het door een grotere politieke verdeeldheid of de impact van sociale media, maar het is duidelijk dat we nog steeds te maken hebben met uitdagingen op het gebied van acceptatie. Vroeger maakte ik me geen zorgen over waar ik mijn auto parkeerde in Amsterdam, maar nu overweeg ik de locatie zorgvuldig. Het is niet alleen een kwestie van acceptatie, maar ook van veiligheid. Soms weeg ik af of ik bepaalde opdrachten moet aannemen, zelfs als het werk is waar ik mijn geld mee verdien.

Ik was onlangs genomineerd voor de Cultuurprijs van Weesp en dat vond ik ontzettend leuk. Helaas heb ik niet gewonnen, maar ik was heel blij met de nominatie. In aanloop naar de prijsuitreiking kreeg ik, naast superlieve felicitatieberichten, ook iets van 12 haatmails van anonieme accounts met allerlei scheldwoorden en doodverwensingen daarin. Het is echt absurd om zo veel haat op een onbekende te willen uitstorten. Ik probeer daar niet al te veel aandacht aan te besteden en te focussen op de positieve reacties en mensen.”

Naast je eigen evenementenbureau ben je ook trouwambtenaar. Doe je dat als Krijn of Karoline?

“Voor een groot deel als Karoline. Ik was de allereerste drag queen in Nederland die een rechtsgeldig huwelijk heeft gesloten in een kerk in Amsterdam, waar ik twee jongens ging trouwen. Mensen zijn steeds meer op zoek naar iemand die een persoonlijk verhaal weet neer te zetten en ik stop heel veel tijd in elk huwelijk.

Het is fantastisch dat ik mensen blij mag maken door aanwezig te zijn op hun meest speciale dag en die dag extra bijzonder te maken. Wat ik echt geweldig vind, is dat ik als mijn alter ego verantwoordelijk ben voor het merendeel van de dag. Hierdoor kan ik een grote groep mensen een onvergetelijke beleving bezorgen die hen nog lang bijblijft. Wanneer mensen mij na een jaar of twee weer tegenkomen – bij een ander evenement, op straat of ergens anders – en ze herinneren zich de geweldige avond die we hebben gehad, geeft me dat echt voldoening. Het idee dat mijn werk positieve herinneringen creëert en mensen doet glimlachen, maakt het allemaal de moeite waard!”

“Ik hoop dat wij iets van de liefde en vibe van de jaren '90 terug kunnen krijgen.”

Krijn van der Spoel

Toekomstwens?

“Persoonlijk ben ik heel blij met hoe het mij gaat en het enige wat ik voor mijzelf kan hopen is dat wij iets van de liefde en de vibe van de jaren negentig terug kunnen krijgen. Het belangrijkste is om elkaar te accepteren voor wie we zijn. We moeten proberen bij te dragen aan een leuker leven voor iedereen. Het is niet nodig om anderen anders te behandelen totdat ze je een reden geven om dat te doen. Laten we begrip en acceptatie bevorderen, en laten we ons inzetten voor een samenleving waarin iedereen er mag zijn.

Wat ik voor Weesp wens, is dat we onze eigenheid niet verliezen; dat wij onze unieke identiteit en het dorpsgevoel weten te behouden binnen de steeds groter wordende stad. Ik hoop dat wij trouw blijven aan onszelf, dat we het gezellige karakter behouden. Wanneer mijn moeder, een geboren Weesper, praat over vroeger, benadrukt zij vaak de gezelligheid en het spontane contact met mensen op straat, waar het even duurt voordat je van A naar B komt omdat je met anderen staat te praten. Ik hoop vooral dat we dat niet verliezen en zoals wijlen burgemeester Van der Laan het zei: ‘laten wij lief voor elkaar zijn en voor de stad’.”

Auteur: Maria Mihailova.

Ongekend Weesp is een project in het kader van Amsterdam 750.

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.