Sla navigate over

Amsterdam natuurlijk! 100 jaar Polder IJdoorn: van boerenland tot vogelparadijs

15 mei 2024
Tekst
Noord
Natuur & Milieu
Amsterdam natuurlijk!
Foto: Natuurmonumenten.

‘De Amsterdamsche overheid beseft gelukkig de groote betekenis van het behoud van natuurschoon in de omgeving van de hoofdstad’, schreef Natuurmonumenten in het jaarverslag over 1925/1926. Vanwege de vele vogels had de vereniging al lange tijd belangstelling voor IJdoorn. Daar pachtte Natuurmonumenten aanvankelijk de graslanden om later te kunnen hooien dan gangbaar was. ‘De hooioogst vergde er verbazend veel slachtoffers’, aldus de vereniging in 1924. Daarom hooide Natuurmonumenten pas als de jonge weidevogels wat mobieler waren, in het belang van de vogelpopulatie.

Foto: Natuurmonumenten.

Aankoop van de Polder

In 1925 konden de eerste delen van de polder ook daadwerkelijk worden gekocht. In de loop der jaren werd de gehele polder verworven. Daarmee verwierf de vereniging niet alleen een zeer belangrijk vogelreservaat. Het was ook een terrein in de gemeente waarin zij was opgericht: Amsterdam. IJdoorn zou heel lang het enige beschermde natuurgebied binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam blijven.

Foto: Natuurmonumenten.

Vogelparadijs

Nog altijd is IJdoorn een belangrijk toevluchtsoord voor vele soorten vogels. Weidevogels, trekvogels en moerasvogels broeden en zoeken er hun voedsel. De Tureluur, grutto, kievit en lepelaar zijn er geregeld en graag geziene gasten. Vanuit een vogelkijkpunt kunnen zij zonder verstoring bekeken worden. Daarnaast is met IJdoorn een uniek stukje buitendijks cultuurlandschap bewaard gebleven. Het verkavelingspatroon stamt nog uit de middeleeuwen, terwijl in de ondergrond nog sporen van middeleeuwse bewoning terug te vinden is. Oer-Hollands erfgoed en natuur gaan prachtig samen in dit zeer bijzonder stukje Amsterdam!

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.