Sla navigate over

De Roze Panter en de kindersoos van de Bijlmer

27 maart 2025
Podcast
Zuidoost
Verleden
Heden
Verdwenen uit het straatbeeld

De Roze Panter in Grubbehoeve werd dankzij Karin in de jaren ‘80-’90 de beroemdste ‘kindersoos’ van Nederland, een 2de huiskamer of nog beter gezegd een supergroot en vrijzinnig gezin voor kinderen en tieners tussen de twee en 16 jaar.

Bijlmer familiehuis

In de Roze Panter golden geen leeftijdsgrenzen zoals gebruikelijk in het welzijnswerk. Bij Karin konden ook de oudere kinderen terecht, die door hun moeder met de verantwoordelijkheid voor hun jongere zusjes en broertjes belast werden, waardoor de deuren van het welzijnswerk voor hen gesloten bleven. In de Roze Panter – de naam die ze voor de plek bedachten – konden ze hun broertjes en zusjes meenemen. Er ontstond een druk bezocht familiehuis waar eigenlijk alles mogelijk was, met Karin en haar helpers in de rol van ‘gezinshoofd’, die zich vooral door de kinderen liet leiden. Er kwam een kinderkook-café, er werd een indianendorp gebouwd met een uitgebeende koeienkop op de totempaal, de tent werd verbouwd tot spookpaleis, een kunstenaar hielp een draak bouwen waar ze als groep inpaste en er waren ongewone busreisjes.

Er kwamen ook projecten zoals de Wise Kids het kinderpersburo, die met de kamera op pad gingen om tv te maken, waarbij het hoofddoel niet de uitzending was, maar het leren omgaan met taal, het leren bevragen van mensen en kennis vergaren. En zo kwam er eveneens een zomerschool, die later via een politieke manoeuvre werd ingepikt door de Surinaamse, gereformeerde EBG-kerk.

Toen Karin uiteindelijk vertrok verdween de Roze Panter, het welzijnswerk ging op de vertrouwde voet verder met brave activiteiten per leeftijdsklasse. En tot op vandaag worden de oud vrijwilligers aangesproken door volwassen mensen, die beleefd vragen: ‘was u niet van de Roze Panter?‘.

Bijlmer Museum Podcast

Deze podcast is een eerbetoon aan de kleine verhalen die een groot verschil maken en die de rijke geschiedenis van de Bijlmermeer tot leven brengen. Elke aflevering biedt, middels een gesprek, een uniek perspectief op de evolutie van de Bijlmer.

Luister hier

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.