Op 26 mei vorig jaar, in hartje Amsterdam, werden awards uitgereikt aan getalenteerde Aziatische Nederlanders. Van muzikanten, schrijvers, ontwerpers, biologen tot wetenschappers. Op een locatie die ironisch genoeg deed denken aan de finale-scène van de bekende Amerikaanse Aziatische filmhit ‘Crazy Rich Asians’ waarin ze feestend en in stijl afsluiten. Dat gebeurde hier ook.
Gasten die zich strikt hielden aan de kleurige cocktaildresscode, het constante geflits van fotografen, het feestelijke diner aan prachtig gedekte tafels en terwijl de lucht buiten het gigantisch grote glazen koepeldak zich langzaam dieprood kleurde na een zwoele lentedag, werd er binnen flink gejuicht voor elke winnaar. Alleen het vuurwerk van de film ontbrak nog. De was daarmee een feit.
“Nederlanders met een Aziatische achtergrond komen vaak eenzijdig in beeld, terwijl de werkelijkheid veel diverser is,” stelt de oprichter van de organisator Pan Asian Collective, Hui Hui Pan. “Wanneer schuift er een bijvoorbeeld een expert van Aziatisch-Nederlandse komaf bij een talkshow aan tafel? Nauwelijks, en dat is jammer, want er zijn juist heel veel Aziatische-Nederlandse professionals die vanuit hun expertise en ervaring een verrijkend perspectief kunnen bieden.”
“Hoogste tijd voor meer zichtbaarheid”
Daarom zorgde Pan Asian Collective voor erkenning en waardering aan de grote Aziatisch-Nederlandse die Nederland rijk is. De multi-culturele hoofdstad was het decor waar we de vele unieke talenten met hun verdiensten in hun werkveld vierden. Met dit feestelijke galadiner zette het collectief een volgende stap in het doorbreken van eenzijdige beeldvorming van Aziatische Nederlanders en meer gelijkwaardige representatie.
De avond werd geleid door Maurice Seleky. De drie prominente juryleden: parlementariër Mei Li Vos, wereldkampioen schaatsen Kai Verbij en digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah selecteerden de winnaars uit een groep van dertig uitzonderlijke genomineerden die stuk voor stuk hun stempel drukken op verschillende sectoren in Nederland. Daarnaast stond wethouder Touria Meliani van Kunst, Cultuur, Diversiteit & Inclusie stil bij het belang van de Pan Asian Awards, het werk van alle genomineerden en het kleurrijke publiek in de zaal. In de categorie Pan Asian Award ging de eer naar componist Joey Roukens voor zijn tijdloze werk die al door vele grenzen is gebroken. De InnovAsian Award werd uitgereikt aan biomedisch ingenieur en fashion designer Dan Jing Wu vanwege haar werk met betrekking tot synthetische biomaterialen die borstkankerpatiënten kunnen helpen. Haroon Ali, schrijver, journalist en columnist, won de Rising Star award voor het bespreekbaar maken van identiteit ongeacht seksuele voorkeur, afkomst en cultuur. Naast de uitreiking van de awards werd ook de eerste editie van het Pan Asian Award magazine gelanceerd.
Pan Asian Collective riep deze prijzen in het leven om de veelzijdigheid van de Aziatisch-Nederlandse gemeenschap te belichten. Door de Pan Asian Awards in het hart van Amsterdam te houden, onderstreepte Amsterdam haar rol als een culturele hoofdstad die diversiteit omarmt en stimuleert. Met de Pan Asian Awards bewees Amsterdam dat het niet alleen een stad is van grachten en geschiedenis, maar ook een broedplaats voor gelijkwaardige representatie en nieuwe verhalen.
Fotocredits: Kevin Kwee
Het in Amsterdam gevestigde Pan Asian Collectives zet zich in voor volwaardige Aziatische representatie in Nederland. Door het maken en delen van verhalen vanuit Aziatisch-Nederlandse perspectieven werkt PAC mee aan een meer inclusieve samenleving gericht op groei en samenwerking.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.