Sla navigate over

Een ode aan Fong Leng – kleurrijk icoon en buitengewoon ontwerpster

06 februari 2025
Geschreven
Centrum
Hele stad
Heden
Verleden

Alles wat Fong Leng deed en maakte was nieuw en anders. Haar fabelachtige creaties werden gedragen door beroemde vrouwen zoals levend kunstwerk Mathilde Willink en zangeres Kate Bush. Haar ‘Studio Fong Leng’ – vanaf 1971 gevestigd in de PC Hoofstraat - was een winkel uit duizenden. In haar winkel schenkt ze champagne en deelt ze oesters uit. Ze organiseert er wervelende modeshows met dansende mannequins en luide popmuziek.

Fong Leng. Foto: Amsterdamse Fonds voor de Kunsten

Rotterdam

Hoe ze in de PC terechtkwam? In een interview vertelt ze: “Ik zat daar eens een broodje te eten en zag aan de overkant een leeg winkeltje. Ik belde aan, twee hele kleine dametjes ontvingen me. Ze maakten hoeden en waren van plan te stoppen. Alsof God me gestuurd had! Ik heb de hele zaak laten verbouwen, het werd groot, met een souterrain, begane grond en eerste verdieping, daar hingen de kostbaarste stukken. Studio Fong Leng was de meest extravagante winkel van Nederland (…) Toen ik in de PC begon, hoorde ik ‘die winkel bestaat niet langer dan een maand’, maar iedereen kwam naar de etalage kijken. Ik heb er 22 jaar gezeten met mijn Studio Fong Leng.”

Het leven van Carla Maria Fong Leng Tsang begon op 13 augustus 1937 in Rotterdam. Ze had een Nederlandse moeder en een Chinese vader. Ze ging naar de Rotterdamse Academie, werd fotografe en werkte voor Nederlandse kranten. In 1968 ontdekt ze haar affiniteit met stoffen, kleding en ontwerpen. Fong Leng is dan 31 jaar. Ze gaat aan de slag met leer, suède, zijde, maraboe-veren en bont, de materiaaltechnieken die zij gebruikt zijn applicatie, incrustatie, matelassé, smokwerk en plissé. Haar meeste ontwerpen hebben figuratieve afbeeldingen. Ze houdt van apen, slangen en tijgers. Vooral haar jasjurken worden populair.

“Voordat ik doorbrak waren er klassieke couturiers, wat zij maakten was heel stijfjes. Ik had een heel eigen stijl.”

Aan het succes van Fong Leng komt in 1987 abrupt een eind. Nederland had zich kandidaat gesteld voor het organiseren van de Olympische Spelen in 1992. Fong Leng investeerde in de merchandise rond die mogelijke Spelen maar Amsterdam verloor. De Spelen gingen naar Barcelona. “Ik was een samenwerking aangegaan met een bedrijf en dat ging failliet, ze hebben mij meegesleurd, heel vervelend.” Fong Leng trekt zich daarna terug uit de modewereld. Ze woont afwisselend in Amsterdam en Italië met aan haar zijde vaak partner en kunstenares Gerti Bierenbroodspot.

Erkenning

Het Amsterdam Museum organiseerde in 2013/2014 de tentoonstelling ‘Fong Leng – Fashion & Art’ en tot  31 augustus 2025 is een van de beroemde jurken te zien die Fong Leng maakte voor Mathilde Willink in de tentoonstelling ‘Vrouwen van Amsterdam’.  Documentairemaakster Deborah Faraone Menetta vertoonde op het Nederlandse Film Festival van 2019 een film over de 81-jarige Diva Fong Leng en burgemeester Femke Halsema verraste haar in dat zelfde jaar met een koninklijke onderscheiding.

De Zaak Muurbloem

De Zaak Muurbloem wil vrouwen die een belangrijke rol in Amsterdam spelen of speelden zichtbaar en vindbaar maken in de openbare ruimte en op Wikipedia. Zo maken we vrouwen tot rolmodellen en krijgen ze (weer) de erkenning die ze verdienen.

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.