In 1885 opende het Rijksmuseum. De lege plek erachter, het Museumplein, is al meerdere keren van gedaante verwisseld: het was een ijsbaan, de beruchte ‘kortste snelweg van Nederland’ en nu een weilandachtig stadspark. De komende jaren gaat het Museumplein weer op de schop. We laten u aan de hand van prachtige foto's de geschiedenis van het plein zien.
Veertig jaar lang raceten auto’s dwars over het Museumplein. Van de Van Baerlestraat tot het Rijksmuseum lag een 500 meter lang stuk rijweg waar het gaspedaal op mysterieuze wijze net iets te ver ingedrukt moést worden. Bij menig Amsterdammer staat het karakteristieke geroffel van het geluid van autobanden op de straatklinkers in het geheugen gegrift.
Het Museumplein is een van de bekendste plekken in de stad. Eromheen liggen 4 van de belangrijkste culturele instellingen van Nederland: het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Concertgebouw en het Van Gogh Museum. Er komen veel nationale en internationale bezoekers.
Beeld: Stadsarchief
Wekelijks komen er nieuwe historische achtergrondverhalen bij op de nieuwspagina van de gemeente Amsterdam. Een deel van deze verhalen verschijnt ook in de gemeentekrant Amsterdam. De oplage is 523.000 exemplaren en komt zes keer per jaar uit in heel Amsterdam.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.