Sla navigate over

Sara Mattens

12 maart 2025
Geschreven
Zuidoost
Heden

Ze woont en werkt al haar hele leven in Zuidoost, maar Sara Mattens (1981) verwondert zich nog geregeld over het moois dat haar buurt voortbrengt. Als mede-eigenaar van creatief bureau vinger.nl is ze dagelijks bezig met straatkunst, hiphop en de skatecultuur.

Sara Mattens. Foto: Les Adu

Initiatief

In de jaren tachtig was er in de Bijlmer een man die te voet een bak witte kalk naar de K-buurt bracht. Met de kalk trok hij vier middagen achter elkaar de lijnen van een groot voetbalveld, op een terrein dat bijna elke avond wel voetballertjes trok. In de vroege avond kwam hij terug, zette de bekers op het dak van zijn auto en vertelde via zijn megafoon dat het kon beginnen. Het werd een mooi voetbaltoernooi.

Bijna dertig jaar later gebeurde er iets vergelijkbaars, maar dan door kunstenaar Thomas Hirschhorn. Hij verbleef in 2009 drie maanden in de Bijlmer als onderdeel van de Straat van Sculpturen, een grootse kunstexpo in de buitenlucht, en bouwde een grote, halfopen hut op het grasveld in de K-buurt, waar nu een atletiekbaan ligt. Er kwam een bar in, een bibliotheek en een speelvloer voor theater. Op het dak prijkte in reusachtige vorm het (houten) boek van de wijsgeer Spinoza. Thomas was drie maanden lang elke dag aanwezig en er gebeurde elke dag iets anders, vooral dankzij Antilliaanse buurtbewoners.

K-buurt

Thomas werd met zijn motto ‘daily presence and production’ ook een inspiratiebron van Sara Mattens (Geerdinkhof Bijlmer) en Jeffrey Croese (Driemond), die elkaar net na de middelbare school ontmoeten: zij van het Montessori Lyceum in Zuid, hij van de OSB in de Bijlmer. Ze maken rond 2000 kennis op Bijlmer-zomerfestival Torentijd, op het veld tussen Gouden Leeuw en Groenhoven.

Niet veel later werken Jeffrey en Sara samen onder de naam vinger.nl, dat muziekvideo’s produceert en waar nodig allerlei kunstprojecten initieert of ondersteunt. In 2012 organiseren ze met hun eigen Bijlmerteam en 55 Nederlandse kunstenaars Fatform: Present Forever, een grootse expo met modern werk in de parkeergarage Klieverink, die inmiddels helaas gesloopt is. Sara en Jeffrey doen projecten voor de boterham, maar proberen vooral zo veel mogelijk tijd, aandacht en geld over te houden voor de zaken die zij zelf belangrijk vinden. En die liggen vooral in ‘hun’ K-buurt, ofwel postcodegebied ‘1104’, die ook als geuzennaam dienstdoet. Zo hebben ze afgelopen jaar samen met Kiddo Cee de vele rappers uit de buurt samengebracht voor een speciale avond in de Bonte Kraai, de oude hiphoplocatie. Met Kiddo Cee bracht Jeffrey ook een verzamelalbum uit, uiteraard betiteld als 1104. Er werd afgelopen zomers ook keihard gewerkt aan de verbetering van het skatepark achter het buurthuis.

“Er zijn bijna geen plekken meer voor graffiti of andere straatkunst”

Sara Mattens

Vrije kunst

Sara werkte de afgelopen jaren ook in opdracht van kunstencentrum CBK Zuidoost en begeleidde kunstenaars bij het maken van nieuwe beelden in het Brasapark. Ze heeft nog een droom. ‘Als je rondkijkt, zie je dat er bijna geen plekken meer zijn voor graffiti en andere straatkunst in buurt en stad. We hebben daarom vorig jaar met kunstenaars uit heel Zuidoost veertien doeken gemaakt die de kracht en veelzijdigheid van vrije kunst op straat duidelijk maken. Die hangen tot half april op het Anton de Komplein. Maar nog liever zou ik een heel lange muur willen maken, waarop iedereen zich met zijn vrije werk kan uiten en je soms bij elkaar kunt komen om iets speciaals te doen.’

Stadsdeel-Uitkrant

Dit verhaal is onderdeel van de Stadsdeel-Uitkrant, die vanwege het jubileumjaar in 2024 en 2024 zeven keer wordt uitgegeven in Noord, Nieuw-West en Zuidoost.

Meer weten?

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.