Anton de Kom was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme en schreef een tijdloos boek ‘Wij slaven van Suriname’. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd en is zijn gedachtegoed nog steeds een bron voor inspiratie voor vele generaties.
De aandacht voor Anton de Kom is door de #BlackLivesMatter en anti-racisme beweging in een stroomversnelling gekomen. In juni 2020 werd bekend gemaakt dat De Kom wordt opgenomen in het Canon van Nederland. In februari 2021 nam de Tweede Kamer, na jaren van strijd voor eerherstel voor De Kom, een motie aan waarin stond dat er ‘een ruiterlijk gebaar’ moet komen ‘waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend.’
Er is echter een lange strijd voor eerherstel voor de Kom geweest. Roy Wijks, Andre Reeder en Ernestine Comvalius waren betrokken bij een petitie voor Eerherstel voor De Kom van de actiegroep LOSON die in 1988 aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Dit leidde o.a. tot de tot standkoming van het Anton de Komplein in de Bijlmer. Tijdens de eerste aflevering van The Black Archives podcast ging Mitchell Esajas met deze bijzondere gasten in gesprek over de strijd voor eerherstel voor Anton de Kom en hun blik op de recente ontwikkelingen.
The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.