Wat droegen de nonnen in de middeleeuwse vrouwenkloosters in Amsterdam? De kleding moest sober zijn en het was absoluut niet toegestaan om kostbare materialen als zijde, goud of zilver te dragen. Naast schilderijen lichten ook de archieven een tipje van de sluier op.
In deze oorkonde uit 1484 geeft David van Bourgondië, de bisschop van Utrecht, de nonnen van het Sint Maria Magdalenaklooster op het Spui toestemming om in plaats van een wollen scapulier (schouderkleed) dat ze hiervoor droegen, nu een linnen gewaad te dragen en in plaats van een grijze toga een zwarte.
Het Sint Maria Magdalenaklooster op het Spui was in dat jaar toegetreden tot het Kapittel van Windesheim. De statuten van die overkoepelende organisatie vermelden verder als kledingvoorschrift dat ‘de mantelen sullen wesen van groven swarten ende die overrocken van witten wullen laken’. Zwarte mantels en witte overrokken dus. Verder moesten de rokken en pelsen knopen hebben en mocht de onderrok absoluut niet over de grond slepen.
Deze informatie wordt aangevuld door enkele schilderijen waarop nonnen uit de Amsterdamse kloosters zijn afgebeeld. Zo zijn op het rechterpaneel van de memorietafel van de familie Korsgen Elbertzen dochters Margriet en Baerte afgebeeld in kloosterhabijt. Zij waren nonnen in het Agnietenklooster.
Hoe werd Amsterdam de stad die we vandaag kennen? De tentoonstelling De geboorte van de stad. Op zoek naar middeleeuws Amsterdam verkent de fascinerende vroegste geschiedenis van de stad. Ontdek hoe in een paar eeuwen tijd de kleine nederzetting aan de Amstel en het IJ uitgroeide tot een bekend bedevaartsoord en een invloedrijke havenstad, en sta oog in oog met de oudste bekende Amsterdammer. Te zien van 7 maart t/m 6 juli 2025.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.