Amstelveen had een paardenmarkt nodig. Dit beargumenteerde Reinout van Brederode, heer van Amstelveen, tegenover zijn landsheer Keizer Karel V. Een oorkonde uit 1523 zet de redenen achter zijn pleidooi uiteen.
Reinout van Brederode had geconstateerd dat de paardenmarkt, die jaarlijks op 2 september in het nabije Abcoude gehouden werd, van heinde en verre volk trok. Veel van de Hollandse kooplieden die hier naartoe gingen, overnachtten in Amstelveen.
Volgens Reinout konden zij beter in Amstelveen zelf in paarden gaan handelen. Abcoude lag namelijk in Utrecht en viel buiten de jurisdictie van het graafschap Holland. De paardenmarkt in Abcoude zou Hollandse kooplieden volgens Reinout blootstellen aan allerlei gevaren. In Holland zouden de kooplieden een stuk veiliger zijn tegenover Gelderse rebellen, vijandige Friezen, ballingen, rovers en moordenaars.
“een paardenmarkt zou de economie en werkgelegenheid in het dorp ten goede komen.”
Als heer van onder meer Amstelveen zal Reinout ook andere motieven hebben gehad: een paardenmarkt zou de economie en werkgelegenheid in het dorp ten goede komen. Zijn eigen zakken kon hij vullen met de tol die over de paarden moest worden betaald. Tweederde deel hiervan kwam hem en zijn nazaten toe. Het resterende bedrag ging naar landsheer Karel V, die zo zelf ook voordeel uit de deal kon halen.
De adviseurs van Karel V reageerden positief, en Reinout van Brederode kreeg toestemming voor een paardenmarkt in Amstelveen. De markt zou gehouden worden tijdens de laatste dagen van augustus, vlak voor de start van de markt in Abcoude. (Abcoude zou overigens uiteindelijk aan het langste eind trekken: daar bestaat de paardenmarkt nog altijd. Over die in Amstelveen spreekt niemand meer.
Hoe werd Amsterdam de stad die we vandaag kennen? De tentoonstelling De geboorte van de stad. Op zoek naar middeleeuws Amsterdam verkent de fascinerende vroegste geschiedenis van de stad. Ontdek hoe in een paar eeuwen tijd de kleine nederzetting aan de Amstel en het IJ uitgroeide tot een bekend bedevaartsoord en een invloedrijke havenstad, en sta oog in oog met de oudste bekende Amsterdammer. Te zien van 7 maart t/m 6 juli 2025.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.