‘In geouwehoer kun je niet wonen!’, dat vonden ook jongeren eind jaren ‘70. De verhalencollectie “Woon(on)recht in de Indische Buurt” van Buurtmuseum Indische Buurt vertelt de verhalen van (oud-)buurtbewoners Mieke, Jan, Jolanda, Frank, Karin en Joost. Zij kwamen eind jaren ‘70 als twintigers naar de Indische Buurt. Ze waren jong en hadden een woning nodig. De één kraakte een pand voor zichzelf en haar zoontje, de ander kraakte voor anderen die niet durfden.
Het waren sociaal bewuste jongeren die zich niet alleen verzetten, maar ook inzetten voor de buurt. Ze zetten taallessen op, richten een buurtwinkel op en zorgden samen met de huurdersverenigingen en welzijnswerk dat Gerard Bakker, de grote huisjesmelker van die tijd, de buurt uit werd gejaagd.
Het kraken was niet alleen een reactie op de dichtgetimmerde woningen en grote woningnood, maar een sociale strijd die geweldloos en in samenwerking met de buurt gevoerd werd.
In 2024 zijn Mieke, Jan, Jolanda, Frank, Karin en Joost door het Buurtmuseum geïnterviewd over deze periode uit hun leven. Hoe kijken zij hierop terug?
Buurtmuseum Indische Buurt vertelt de verhalen van mensen achter het alledaagse, in Amsterdam-Oost. Het buurtmuseum maakt de cultuur en de historie van de Indische buurt zichtbaar, voor en door bewoners van de Indische buurt. De geschiedenis van een buurt hoeft niet alleen vastgelegd te worden door ‘geleerde historici en onderzoekers’, maar kan juist meegeschreven worden door mensen die er zelf (be)leven.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.