In december 1966 sloeg Gijs van Hall, destijds de burgemeester van Amsterdam, de allereerste paal in de grond van de ‘stad van de toekomst’. In de Bijlmermeerpolder moest plek komen voor 100.000 Amsterdammers. Van Hall was trots, want ‘nergens in de wereld was tot dan toe een mooiere en modernere stad van dergelijke omvang tot uitvoering gekomen’.
Het optimisme, dat in de beginperiode van de Bijlmer heerste, staat haaks op de reputatie die het stadsdeel later zou verwerven. De plannen van de stedenbouwkundigen bleken in de praktijk niet te werken. Hoe deze plannen er precies uitzagen, wat ervan over is gebleven en meer ontdek je tijdens deze wandeling door Zuidoost. Terwijl je aan de nodige stappen komt, lees je onder andere over de eerste bewoners van dit stadsdeel, de Bijlmerramp en de latere transformatie van Zuidoost. De wandeling komt uit het boek Amsterdam in 10.000 stappen geschreven door publiekshistorici Roos Hamelink en Hannah Bakx. In het kader van Amsterdam 750 brachten zij een herziene editie uit.
Een stad bouwen op een plek waar alles wegzakt in de modder lijkt onmogelijk. Toch is het de boeren en vissers van vroeger gelukt. Meer dan 750 jaar geleden legden ze een dam aan in de Amstel, en daarmee was Amsterdam geboren. In de eeuwen die volgden, vulde de stad zich met sierlijke gevels, betonnen dozen en historische verhalen, die je met dit boek al wandelend leert kennen.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.