Sla navigate over

Hoe herdenken wij in 2105?

14 april 2025
Podcast
Geschreven
Hele stad
De Toekomst
Heden
Herdenken

In de podcastreeks De Toekomst van Herdenken spreekt journalist en historicus Lara Nuberg met verschillende Amsterdammers over de vraag hoe er in Amsterdam over 80 jaar betekenis en vormgegeven kan worden aan het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Bestaat de herdenkingspraktijk zoals we die nu kennen in 2105 nog? Welke waarden willen we mee de toekomst in nemen?

Beluister hier de eerste aflevering!

Herdenken in de toekomst

Elk jaar komt de geschiedenis verder van ons af te staan. Wat betekent dat voor het herdenken van de Tweede Wereldoorlog in de toekomst? Ooggetuigen zijn er nauwelijks meer om de geschiedenis uit eerste hand te delen. Jongeren hebben steeds minder kennis van de oorlog. Veel Amsterdammers hebben geen biografische betrokkenheid bij het WO2 erfgoed. Tegelijkertijd is er meer dan vroeger ruimte voor de multidimensionale kant van het Tweede Wereldoorlog narratief. Amsterdammers met wortels in de hele wereld voegen perspectieven toe vanuit verschillende standplaatsen en verrijken daarmee het collectieve geheugen. Dat geldt ook voor jaarlijkse nieuwe herdenkingsrituelen die toegevoegd worden, vaak ook door 3de of 4de generatie Amsterdammers.

Deze podcast serie stelt experts op het gebied van herdenken in de stad de vraag: hoe herdenken we de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog over 80 jaar? Welke waarden staan centraal? Welke betekenis zou herdenken in de samenleving kunnen hebben? Is er sprake van een gedeeld verleden van Amsterdammers en is een gezamenlijke toekomst vorm te geven? Hoe zou dat eruit kunnen zien? Wat kan of moet er anders in het heden om daar te komen?

Nuberg gaat o.a. in gesprek met ooggetuige Myriam Mater, PS Parool hoofdredacteur Judith Zilversmit, cultuurhistoricus David Wertheim en OSCAM-directeur en comitélid Marian Duff. Beluister de afleveringen via Spotify of Apple Podcasts.

Amsterdams 4 en 5 mei comité

Samen met honderden partners coördineert Stichting Amsterdams 4 en 5 mei comité een zeer gevarieerd programma voor en door Amsterdammers rondom herdenken en vieren. Op 4 en 5 mei vindt jaarlijks verspreid over de stadsdelen een grootschalig kleinschalig programma plaats, dat een breed scala aan doelgroepen aanspreekt.

Meer weten?

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.