Het is 40 jaar geleden dat het Museumhaven werd opgericht. De vereniging telt ongeveer 90 historische bedrijfsvaartuigen, waarvan er 22 in het Oosterdok liggen. De grote schepen in de haven zijn allemaal bewoond.
Paul Versteege en Nel Pols wonen al vanaf het begin op hun schip aan de kade tegenover het Scheepvaartmuseum. “Het is heel bijzonder om hier te wonen. Het is een drijvend dorp in de stad.”
Versteege: “Met een aantal andere schippers vonden we dat Amsterdam ook een museumhaven voor historische binnenvaartschepen moest krijgen. Daarom kraakten we in mei 1984 de kade langs het Oosterdok. Voor 1 weekend. Die ludieke actie kreeg aandacht. De marine vond het goed dat onze schepen aan hun overkant afmeerden en daarna ging de gemeente ook overstag.”
Pols: ”In het begin lagen we hier met 8 schepen langs de kade. Er waren nog geen steigers zoals nu. We hadden geen elektriciteit vanaf de wal en geen wateraansluiting. Stroom wekten we op met aggregaten. En als onze watertank bijna leeg was hingen we een witte vlag uit. Dan kwam de waterboot water bij je brengen. Als we niet thuis waren, zetten we het geld in een jampotje aan dek. We leefden wel primitiever toen, hoor. Maar het was heel knus en saamhorig.”.
Versteege: “In 1987 werd onze jongste zoon aan boord geboren op de koudste dag van het jaar. Het vroor zeker 14 graden. Alle buren leenden ons hun draagbare oliekachels en zo kon Nel toch nog thuis bevallen. Hij was het eerste kind dat in de haven geboren werd.” Pols : “Vroeger gingen we veel varen met onze kinderen. Het is zo bijzonder om met je eigen huis op vakantie te gaan. We gingen vaak naar de Waddenzee waar we ons lieten droogvallen op het wad. Het waren supervakanties.“
“Als je op een schip woont, moet je óf rijk zijn óf veel zelf doen. Iedereen werkt hier aan het eigen schip. ”
Pols: “Veel mensen zijn benieuwd hoe het is om te wonen op een schip. Daarom organiseerden we voor ons 40-jarig bestaan een soort festival, waarbij mensen ook aan boord konden komen. Maar ook tijdens de Open Monumentendag, Expeditie Oosterdok en de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei kunnen mensen een kijkje in en op de schepen nemen. En aan het begin van de steigers is een korte beschrijving te lezen van elk schip.”
In 1985 werd de Vereniging Museumhaven Amsterdam (VMA) officieel opgericht. Omdat Museumhaven het historisch varend erfgoed vertegenwoordigt, moeten de schepen voldoen aan hoge eisen. Om de monumentenstatus te krijgen en te houden wordt er veel gedaan aan onderhoud en restauratie.
Versteege: “Als je op een schip woont, moet je óf rijk zijn óf veel zelf doen. Iedereen werkt hier aan het eigen schip. Zelfs masten en gieken worden soms door de schippers zelf op de kade gemaakt. Er is altijd wel iemand aan het timmeren, bikken, lassen of klinken met klinknagels. We gebruiken veel originele werktuigen die vroeger ook werden gebruikt. Het is heel ambachtelijk werk. Onder de trap van Nemo zit onze werkplaats.”
Pols: “Er valt altijd iets te klussen, maar we helpen elkaar.”
De gemeentekrant Amsterdam komt 6 keer per jaar uit. De oplage is 523.000 exemplaren. Zo krijgen alle Amsterdamse en Weesper huishoudens en bedrijven in 1 keer alle gemeentelijke informatie op de mat.
* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.