Sla navigate over

Wat gebeurt er achter de gevel bij Mentrum?

20 mei 2025
Podcast
Video en beeld
West
Heden
Zorg

Margje Jalink, psychiater en manager behandelzaken, vertelt wat zich zoal afspeelt in een psychiatrische kliniek. Met wat voor klachten komen mensen binnen, wat voor behandelingen worden daarvoor gegeven en welke vooroordelen over psychiatrie wil zij ontkrachten?

De Rugzak van Amsterdam

Vol verhalen over 750 jaar psychische kwetsbaarheid in de stad

Mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn er altijd geweest in Amsterdam, maar worden zelden écht gezien of begrepen. Schaamte, overprikkeling, sociale onzekerheid en het oordeel van anderen zorgen ervoor dat zij zich vaak niet vrij voelen om mee te doen in onze stad.

‘De Rugzak van Amsterdam’ brengt daar verandering in door kennis te delen en een rugzak vol verhalen te vertellen. Op een herkenbare manier, want dragen we eigenlijk niet allemaal een rugzak? ‘Als je mijn rugzak kent, krijg je misschien een ander beeld van mij.’

De indringende verhalen van (oud-)cliënten van Mentrum, Kliniek Eerste Constantijn Huygensstraat staan op deze plek centraal. Zij delen hoe het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid in Amsterdam. De verhalen laten zien welke onzichtbare ‘rugzakken’ mensen met zich meedragen en zijn tegelijk een toonbeeld van veerkracht. Zoals cliënten wel eens opmerken: ‘Als je mijn rugzak kent, krijg je misschien een ander beeld van mij.’

Daarnaast is er de podcast ‘De Rugzak van Amsterdam’ waarin onder leiding van Raounak Khaddari verschillende deskundigen aanschuiven.

Mentrum X PATTA Academy

Psychische kwetsbaarheid is van alle tijden en helemaal van onze tijd. Met name jongeren worstelen meer dan ooit met hun mentale gezondheid. Om ons onderwerp helemaal van nu te maken, zijn we een samenwerking aangegaan met de PATTA Academy. Deze talent pool van het ras-Amsterdamse merk PATTA ontwierp de speciale rugzak, het dragend symbool van de campagne. Het design bestaat uit een reeks patches geïnspireerd op een aantal authentieke verhalen van (oud-)cliënten. Elke patch staat voor de reis die zij hebben afgelegd. Meer verhalen uit de Rugzak van Amsterdam vind je hier.

‘How to Meet an Angel’

De naam ‘De Rugzak van Amsterdam’ is geïnspireerd op het kunstwerk  ‘How to Meet an Angel’ aan de gevel van de Mentrum-kliniek. Het beeld toont een man op een ladder – met een rugzak om – die zich vanaf het dak met open armen richt tot de stad. Het staat symbool voor hoop, herstel en de vaak onzichtbare last die mensen met zich meedragen wanneer zij na behandeling op weg gaan om hun leven weer op te pakken buiten onze kliniek.

De Rugzak van Amsterdam

Mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn er altijd geweest in Amsterdam, maar worden zelden écht gezien of begrepen. Schaamte, overprikkeling, sociale onzekerheid en het oordeel van anderen zorgen ervoor dat zij zich vaak niet vrij voelen om mee te doen in onze stad.

Meer weten?

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.