Sla navigate over

Vrouwen, integratie en inspiratie - Fahima Popal

15 oktober 2024
Geschreven
Weesp
Heden. De stad maken we samen

Vrouwen van Weesp en Fahima Popal zijn een begrip in Weesp. Fahima is de voorzitter van deze bijzondere stichting, die zich inzet om de participatie, emancipatie en integratie van vluchtelingenvrouwen te bevorderen.

Fahima Popal

Vrouwenrechten afgeschaft

Vijfentwintig jaar geleden vluchtte Fahima uit Afghanistan toen de Taliban voor het eerst aan de macht kwam. Zij had net haar opleiding geschiedenis in Moskou afgerond en keerde terug naar een land, dat in korte tijd onherkenbaar was geworden. Alle vrouwenrechten waren volledig afgeschaft. Vrijheid bestond niet meer.  Zij kon niet anders dan vluchten. In Weesp vond ze haar tweede huis.

Koffiemiddag

“Direct ben ik vrijwilligerswerk gaan doen om in contact te komen met andere vrouwen en om de taal te leren. Ik wilde niet gewoon thuis zitten.” Fahima begon met het bezoeken van gemeentelijke evenementen, zoals de nieuwjaarsreceptie, om Nederlandse gewoontes en mensen beter te leren kennen. Tijdens een van deze evenementen raakte ze in gesprek met een gemeenteraadslid, Thea Jansen. Dit gesprek leidde tot het idee om een stichting op te richten om nieuwkomers te helpen. De stichting “Vrouwen van Weesp” werd geboren met Fahima als voorzitter. “Samen met enkele andere vrouwen hebben we in 2004 de allereerste koffiemiddag voor vrouwen georganiseerd in De Roskam. Daaruit is de eerste viering van Internationale Vrouwendag in Weesp ontstaan.”

Het idee was om nieuwkomers te helpen bij hun integratie in Nederland, omdat zij zelf had ervaren hoe moeilijk het kon zijn om een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land. “Als je ergens onbekend bent, dan heb je een plek nodig waar je een klein beetje ’thuis’ voelt. De stichting is een groot succes, want het haalt de vrouwen uit hun isolement, ze leggen onderling contact en het is goed voor hun gezondheid.”

“Als je ergens onbekend bent, dan heb je een plek nodig waar je een klein beetje ’thuis’ voelt. ”

Krantenleesgroep

Fahima begon meteen met het organiseren van bijeenkomsten waar nieuwkomers elkaar konden ontmoeten en leren over de Nederlandse samenleving. Haar organisatie biedt, naast taalcursussen  ook hulp bij het vinden van werk en andere belangrijke ondersteuning aan. Één van de hoogtepunten van Fahima’s inspanningen was het opzetten van een wekelijkse krantenleesgroep. Zij nodigde nieuwkomers uit om samen de lokale krant te lezen en te bespreken, zodat ze op de hoogte konden blijven van wat er gebeurde in Weesp. Deze groep groeide gestaag en droeg bij aan de welzijn en participatie  van veel vluchtelingenvrouwen.

Inzet

Fatima’s liefde voor Weesp gaat verder dan alleen haar inzet voor nieuwkomers. Zij organiseert wandelingen langs de schilderachtige grachten en maakt graag foto’s van de stad. In Weesp vond zij ook steun en vriendschap en zij is er altijd voor haar mede-Weespers in tijden van vreugde en verdriet. Tijdens de coronapandemie, toen velen zich geïsoleerd voelden, stond Fatima opnieuw klaar. Zij richtte wandelgroepen op om mensen naar buiten te krijgen en organiseerde voorlichtingsbijeenkomsten om anderen te helpen met hun gezondheidsproblemen. Haar grootste droom is om een ruimte te creëren waar vrouwen met kinderen in een soort opvang kunnen samenkomen, zodat moeders met hun kinderen daar ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen.

Fahima is een ware bron van inspiratie in Weesp, waar zij laat zien hoe één persoon het verschil kan maken in de gemeenschap. Zij koestert de diversiteit en ondersteunt anderen in hun participatie in Nederland. Haar verhaal is een eerbetoon aan haar buitengewone inzet en toewijding aan haar stad en haar medemensen.

Auteur: Maria Mihailova.

Ongekend Weesp is een project in het kader van Amsterdam 750.

* De verhalen die worden gepubliceerd op deze website weerspiegelen niet per se het beleid van de gemeente Amsterdam, maar zijn een creatieve uiting van de makers.